1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PETDER`den PÜİS taleplerine ilişkin açıklama

PETDER`den PÜİS taleplerine ilişkin açıklama

Enerji Günlüğü - PETDER, PÜİS'in akaryakıt bayilerine elektronik ödeme sistemleri yoluyla müşterilere sağlanan indirimlerin yasaklanması, rafineri ve...

PETDER`den PÜİS taleplerine ilişkin açıklama

Enerji Günlüğü - PETDER, PÜİS'in akaryakıt bayilerine elektronik ödeme sistemleri yoluyla müşterilere sağlanan indirimlerin yasaklanması, rafineri ve pompa fiyatı arasındaki brüt marjın %55’inin bayilere verilmesi ve farklılaştırılmış ürünlerin satışının yasaklanması önerilerine katılmadığını açıkladı.

Petrol Sanayi Derneği PETDER bir basın açıklaması yaparak, Petrol Ürünleri İşveren Sendikası PÜİS tarafından dile getirilen akaryakıt bayilerine elektronik ödeme sistemleri yoluyla müşterilere sağlanan indirimlerin yasaklanması, rafineri ve pompa fiyatı arasındaki brüt marjın %55’inin bayilere verilmesi ve farklılaştırılmış ürünlerin satışının yasaklanması önerilerine katılmadıkları ifade edildi.

Açıklamada, PUİS tarafından talep edilen konulardan birinin, elektronik ödeme sistemleri yoluyla müşterilere sağlanan indirimlere bayilerin katılımının yasaklanması olduğu belirtilerek, yaklaşık 2 milyon aracın faydalandığı bu sistemlerin, taşımacılık maliyetlerine olumlu etkisinin yanı sıra yakıt alımlarının kontrol ve kayıt altına alınması açısından da çok büyük fayda sağladığı ifade edildi. Söz konusu yasaklama uygulamaya konulursa, nakliye ve ulaşım maliyetlerinin artarak enflasyonun olumsuz etkileneceği, vergi kaybı olacağı ve perakende akaryakıt fiyatlarına olumlu hiçbir etki yapmayacağı kaydedildi.

PUİS tarafından tartışmaya açılan bir diğer konunun da, dağıtım şirketleri ve bayiler arasında sözleşme şartlarına göre karşılıklı mutabakatla belirlenmiş ticari ilişkilere müdahale edilerek rafineri ve pompa fiyatı arasındaki brüt marjın %55’inin bayilere verilmesi olduğu belirtilerek, bu durumda bayi ve dağıtım şirketlerinin önemli kayıplar yaşayacağı, taraflar arasında çok sayıda mali ve hukuki sorun ortaya çıkacağı ifade edildi. Ayrıca, bu sınırlamanın nihai pompa fiyatı üzerine etkisi olmayacağı ve sektörde öngörülebilirlik açısından problem yaratacağı da eklendi.

Bunlara ek olarak, PÜİS tarafından tartışmaya açılan birçok ülkede tüketicilere bir tercih olarak sunulan farklılaştırılmış ürünlerin satışının yasaklanması konusunun da, Türk tüketicisinin tercihine seçenek olarak sunulan bu ürünlerin satışına yasak getirilmesinin doğru olmayacağının düşünüldüğü belirtildi.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler