1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol 2023’te yüzde 11 ucuzladı

Petrol 2023’te yüzde 11 ucuzladı

Petrol fiyatları 2023 yılında OPEC+ ülkelerinin arz kesintisi politikalarına rağmen yaklaşık %11 gerileyerek yıl boyunca 100 doların altında seyretti. 

Petrol 2023’te yüzde 11 ucuzladı

Enerji Günlüğü - 2023 yılını %10 üzerinde bir kayıpla kapatan ham petrolde geçtiğimiz çeyrekte OPEC+ ülkelerinin arz kesintisi politikalarına rağmen, ABD’de üretimlerin rekor seviyelere ilerlediği ve arz kaynaklı endişelerin dengelendiği görülmüştü. 

Uluslararası referans olarak kabul edilen Brent petrolün varil fiyatı, 2023 yılı boyunca 100 doların altında seyrederek, yılı yılı 77,04 dolardan tamamladı. 2023 yılına 85,96 dolar/varilden başlayan Brent petrol yılı yüzde 10,6 düşüşle bitirdi.

Petrol fiyatları, yeni yılın ilk haftasına ise Asya piyasalarında Kızıldeniz’deki jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan arz endişeleriyle birlikte %2’nin üzerinde bir artış ile başladı.

ÇİN’İN ZAYIF EKONOMİK KONUMU FİYATLARI BASKILIYOR

Talep tarafında ise dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in zayıf makro ekonomik durumu fiyatları baskılamada yardımcı oldu. 

TALEPTE HAFİF ARTIŞ OLABİLİR

Öte yandan şu anda petrol fiyatlarını destekleyen tek faktörün jeopolitik belirsizlikler olduğu görülüyor. Dünyanın en büyük 2. konteyner şirketi Maersk’in diğer birçok uluslararası şirket gibi Kızıldeniz geçişlerini durdurması da uzayan sefer süreleri ve artan yakıt ihtiyacı doğrultusunda talep tarafında hafif bir genişleme gerçekleşmesine sebep olabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler