1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol fiyatları son beş ayın en düşük seviyesinde

Petrol fiyatları son beş ayın en düşük seviyesinde

Petrol fiyatları OPEC üretim artışı ve koronavirüs endişelerinin yeniden canlanması nedeniyle 36-37 dolar aralığına gelerek son beş ayın en düşük seviyesine geriledi.

Petrol fiyatları son beş ayın en düşük seviyesinde

Enerji Günlüğü - Petrol fiyatları OPEC üretim artışı ve koronavirüs endişelerinin yeniden canlanması nedeniyle 36-37 dolar aralığına gelerek son beş ayın en düşük seviyesine geriledi.

 Avrupa ve ABD’de artan koronavirüs vakaları ve ülkelerin yeni karantina önlemleri açıklaması petrol üzerinde talep bazlı endişelerin artmasına neden oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün Libya ve Irak'ın üretimi artırmasıyla birlikte günde 210.000 varil arttırması da petrolde değer kayıplarının sürmesine neden oldu. 

Gelişmelerin etkisiyle, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4’ün üzerinde düşerek 36,40 dolar seviyelerine, Batı Teksas (WTI) hafif petrolünün varil fiyatı da yaklaşık yüzde 5 düşüşle 34 dolar civarına gerileyerek beş ayın en düşük seviyesinden işlem gördü. 3 Kasım'daki ABD başkanlık seçimleri nedeniyle petrol piyasasındaki oynaklığın önümüzdeki hafta daha da artması bekleniyor.

OPEC ÜRETİMİ DAHA DA ARTACAK

Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinin oluşturduğu OPEC+ grubu, anlaşmalarının bir parçası olarak üretimlerini ocak ayında günlük 2 milyon varil artıracak. Ancak önde gelen petrol üreticilerden Suudi Arabistan ve Rusya, Libya’nın petrol üretimini artırması ve Avrupa’daki karantina önlemlerinin artmasını gerekçe göstererek grubun uygulamakta olduğu petrol üretim kısıntısı süresinin (yaklaşık 7,7 milyon varillik üretim azaltımının) uzatılmasından ve önümüzdeki yılda devam etmesinden yana.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler