1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol piyasası aşırı arza uyum sağlamaya başladı

Petrol piyasası aşırı arza uyum sağlamaya başladı

Enerji Günlüğü - Petrol piyasasının son yıllarda piyasaya hakim olan aşırı arza 2016 yılında uyum sağlamaya başladığı kaydedildi.2017 BP Enerji...

Petrol piyasası aşırı arza uyum sağlamaya başladı

Enerji Günlüğü - Petrol piyasasının son yıllarda piyasaya hakim olan aşırı arza 2016 yılında uyum sağlamaya başladığı kaydedildi.

2017 BP Enerji İstatistikleri Raporu’na göre, küresel enerji piyasaları uzun dönemli değişikliklerden geçmeye devam ederken fiyatlardaki daha kısa vadeli zorluklara da uyum sağlıyor. Rapora göre, enerji piyasaları daha kısa dönemli zorluklara etkili şekilde uyum sağlarken, özellikle petrol piyasası, son yıllarda piyasaya hakim olan aşırı arza 2016’da uyum sağlamaya başladı.

PETROL ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ ARTTI

OPEC’ten gelen üretim 1,2 miov/g artarken, İran 0,7miov/g, Irak 0,4miov/g ve Suudi Arabistan 0,4miov/g ile en yüksek artışları kaydeden ülkeler oldu. Buna karşılık, OPEC dışı ülkelerin petrol üretimi 0,8miov/g azalarak neredeyse 25 yılın en büyük yıllık düşüşünü yaşadı. Üretimdeki en büyük düşüşler, ABD (0,4miov/g ) Çin ve Nijerya’da (0,3miov/g) meydana geldi.

FİYATLAR DÜŞTÜ

Fiyatlarda geçen yıl görülen düşüş, petrol talebini yüzde 1,6 artırırken, üretimdeki büyüme ise sadece yüzde 0,5 ile sınırlı kaldı. Sonuç olarak, petrol piyasası yıl ortasına doğru genel olarak yeniden dengeye otursa da, fiyatlar, oluşmuş olan yüksek stokların etkisiyle baskı altında kalmaya devam etti. 

Vadeli Brent petrolünün varil başına ortalama fiyatı 2016 yılında 44 ABD Doları ile, 2015’teki 52 ABD dolarlık ortalamanın altında kalırken, 2004’ten bu yana en düşük yıllık ortalama fiyatı kaydetti.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler