1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Polonya offshore rüzgarda Avrupa’nın en büyüğü olacak

Polonya offshore rüzgarda Avrupa’nın en büyüğü olacak

Baltık Denizi’nde 2030 yılına kadar 4600 MW denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi kurulumu hedefleyen Polonya, Avrupa’nın bu alanda en büyük oyuncusu haline gelmeyi planlıyor.

Polonya offshore rüzgarda Avrupa’nın en büyüğü olacak

Enerji Günlüğü - Baltık Denizi’nde 2030 yılına kadar 4600 MW denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi kurulumu hedefleyen Polonya, Avrupa’nın bu alanda en büyük oyuncusu haline gelmeyi planlıyor.

Polonya Elektrik Birliği (PKEE) tarafından Brüksel’de düzenlenen ve AB parlamenterlerinin de katıldığı Yaz Günü etkinliğinin ikincisinde temel konu Baltık Denizi'ndeki denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi kapasitesinin geliştirilmesi oldu. 

Polonyalı enerji şirketi PGE’nin denizüstü rüzgar enerjisi yatırımları için kurduğu bağlı ortaklığı PGE Baltica Yönetim Kurulu Başkanı Monika Morawiecka etkinlikte yaptığı değerlendirmede, Baltık Denizi’nin 2030 yılına kadar dünyadaki ikinci büyük rüzgar enerjisi sahası olacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Polonya’nın 4600 MW kurulum planı ile burada büyük bir rol oynayacağını belirten Morawiecka, Avrupa offshore sektörünün en büyük oyuncusu haline geleceklerini ifade etti.

DİĞER BÜYÜK PROJELER YOLDA

PGE Baltica’nın 2026 yılına kadar Baltık Denizi’nden elektrik üretmeye başlayacağını kaydeden Polonya Elektrik Birliği başkanı Henryk Baranowski ise diğer büyük projelerin de yolda olduğunu kaydetti. Birlik üyesi şirketlerin yatırımları sayesinde 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin Polonya elektrik üretimindeki payının yüzde 27’ye ulaşacağını kaydetti.

BALTIK DENİZİ’NİN RÜZGAR KAPASİTESİ DEVASA

WindEurope CEO’su Giles Dickson da konuşmasında, Baltık Denizi’nde denizüstü rüzgar enerjisi kapasitesinin devasa olduğunu kaydederek, mevcut durumda Avrupa denizüstü (offshore) rüzgar kapasitesinin yüzde 12’sine sahip olan sahada 1,5 GW kurulum kapasitesi bulunduğunu belirtti. 2030 yılına kadar da kurulu kapasitenin 9-14 GW’a çıkmasını beklediklerini ifade eden Dickson, temiz ve sürdürülebilir elektrik arzının yanında bölgede önemli bir istihdam sağlanacağına dikkat çekti. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler