1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PÜİS: Akaryakıta tavan değil taban fiyat lazım

PÜİS: Akaryakıta tavan değil taban fiyat lazım

Enerji Günlüğü - Petrol Ürünleri İşverenleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, EPDK'nın bayi transferini gerekçe göstererek...

PÜİS: Akaryakıta tavan değil taban fiyat lazım

Enerji Günlüğü - Petrol Ürünleri İşverenleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, EPDK'nın bayi transferini gerekçe göstererek akaryakıt fiyatına tavan uygulanabileceğini açıklamasına sert tepki gösterdi. Bayi transfer bedelinin özel hukuk alanı olduğunu ve kamuyu ilgilendirmediğini vurgulayan Alkan, "EPDK akaryakıtta tavan değil, taban fiyat uygulamalı" dedi. Alkan, bu sayede rekabeti bozan kaçak akaryakıt satışının da önüne geçilebileceğini savundu.

Muhsin Alkan, akaryakıtta tavan fiyat uygulamaları çerçevesinde yapılan tartışmalar üzerine uzun ve kapsamlı bir basın açıklaması yaptı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) EPDK'nın akaryakıt dağıtım şirketlerinin temsilcileriyle dün (24 Haziran 2014) yaptığı toplantıda, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın "bayi transferlerinde oluşan yüksek bedeller"i gerekçe göstererek, tekrar tavan fiyat uygulamasına gidebileceklerini ifade ettiğini "büyük bir şaşkınlıkla" öğrendiklerini belirten Alkan açıklamasında "Öncelikle vurgulamak isteriz ki, dağıtım şirketleriyle bayiler arasında düzenlenen bayilik sözleşmeleri ve bu sözleşmeler çerçevesinde dağıtıcılar tarafından bayilere ödenen transfer bedelleri tavan fiyat uygulamasının kesinlikle bir gerekçesi olamaz" dedi.

EPDK'NIN KONUYA İLİŞKİN DÜN YAPTIĞI AÇIKLAMAYLA İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ

TAVAN FİYAT YETKİSİNİN ÇERÇEVESİ BELLİ

5015 sayılı Kanun'un EPDK'ya tavan fiyat uygulama yetkisini verdiği durumların Kanun metninde açıkça yazdığını kaydeden Alkan şöyle dedi:

"5015 sayılı Kanun'un 10. Maddesinde tavan fiyat uygulanacağı haller şu şekilde belirlenmiştir: (Petrol piyasasında faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seferinde iki ayı aşmamak üzere, faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanmak için taban ve/veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına Kurum yetkilidir). Kanun maddesinde de açıkça görüleceği üzere, bayi transfer bedelleri, ya da dağıtıcı ile bayi arasında özel hukuk çerçevesinde kurulan herhangi bir ilişki, taban ve/veya tavan fiyat uygulanmasını gerektirmez."

BAYİ TRANSFERİ ÖZEL HUKUK ALANI, KAMUYU İLGİLENDİRMEZ

Bayi transfer bedellerinin ne 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu, ne 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun, ne de piyasanın düzenlendiği başka bir Kanun'un konusu olmadığına işaret eden Muhsin Alkan, bu bedellerin özel hukuk kuralları çerçevesinde geçmişten bugüne uygulanan, kamunun müdahale etmediği ve bundan sonra da müdahale etmemesi gereken bir alan olduğunu vurguladı.

Bu arada dağıtıcılar tarafından bayilere ödendiği ifade edilen yüksek transfer bedellerinin, Türkiye'de faaliyet gösteren 13 bine yakın istasyonunun tamamı için geçerli olmadığına da işaret eden PÜİS Başkanı Alkan, "Söz konusu yüksek transfer bedellerini büyük şehir merkezlerindeki satış hacmi yüksek, marka bilinilirliğini arttıracak lokasyonlarda bulunan sınırlı sayıdaki bayi almaktadır. Türkiye'de bulunan istasyonların sayısal olarak çok büyük bölümü ise taşra olarak nitelendirilen şehirlerarası yollarda, kasabalarda ve köylerde faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla istasyonların büyük çoğunluğuna transfer bedelleri ödenmemektedir. Bu açıdan bakıldığında, bayi transferleri için ödenen bedeller, yüksek akaryakıt fiyatlarının bir gerekçesi de değildir" dedi.

YÜKSEK FİYATIN SUÇLUSU SEKTÖR DEĞİL

Daha önce iki kez tavan fiyat uygulama kararı alan EPDK yetkililerinin dün (24 Haziran 2014) gerçekleştirilen toplantıda yeterli indirim yapılmadığı takdirde, yeniden bir tavan fiyat uygulama kararı alabileceklerini ifade ettiklerine de değinen Muhsin Alkan şu ifadeleri kullandı:

"Tavan fiyat kararı, her şeyden önce kamuoyunda, sektörün fahiş kârlar elde ettiği ve yüksek akaryakıt fiyatlarının tek müsebbibinin akaryakıt sektörü olduğu şeklinde algı yaratan, yanlış bir karardır. Tüketicilerin yüksek fiyatla akaryakıt satın alması, ne rafineri, ne dağıtım şirketi, ne de bayilerin suçu değildir."

AKARYAKIT FİYATINI VERGİLER YÜKSELTİYOR

Yüksek akaryakıt fiyatlarının temel sebebinin Türkiye'deki vergilendirme politikası olduğunu vurgulayan ve bu hususun kamuoyu tarafından bilinmesini özellikle istediklerinin altını çizen PÜİS Başkanı Muhsin Alkan "Akaryakıt fiyatlarında tüketiciyi tatmin edecek bir indirim sağlanmak isteniyorsa, bunun yolu tavan fiyat uygulamasından değil, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan vergilerin düşürülmesinden geçer" dedi.

MALİYE VE ENERJİ BAKANLARI DA SÖYLEDİ

Akaryakıt vergilerinin yüksek olduğu gerçeğinin Hükümet temsilcileri ve Kanun'un uygulayıcısı konumundaki EPDK tarafından da çok iyi bilindiğini kaydeden Muhsin Alkan şöyle devam etti:

"Nitekim geçtiğimiz aylarda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıttaki vergi yükünün fazla olduğunu belirterek, akaryakıt sektöründe vergi indirimine yönelik bir çalışma yapacaklarını açıklamış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, Maliye Bakanlığının bu yönde yapacağı çalışmaları destekleyeceklerini ifade etmişti. En yetkili ağızlardan yapılan bu açıklamaların üzerinden henüz birkaç ay geçmemişken, sadece akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren oyuncuların kar payını kırpmaya, bunu fiyat indirimine dönüştürmeye yönelik bir karara imza atılmak istenmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."

TAVAN DEĞİL TABAN FİYAT UYGULANMALI

Akaryakıt piyasasında uzun yıllardır yaşanan haksız ve yıkıcı bir rekabet olduğunu da vurgulayan PÜİS Başkanı Muhsin Alkan, "Bunun en önemli nedeni, maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan akaryakıt satışlarıdır. Bu tür satışlara konu olan akaryakıt ürünlerinin büyük oranda kaçak yollarla piyasaya sürüldüğünü ve bu yüzden devletin milyarlarca liralık vergi zararına uğratıldığını her platformda dile getiriyoruz. Piyasada oyunu kurallarına göre oynayan, yasal tüm zorunlulukları harfiyen yerine getiren ve rekabeti hizmette yapan binlerce bayi, EPDK'dan bu duruma bir (dur) demesini bekledi, bekliyor. 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 10. Maddesi EPDK'ya tavan ve/veya taban fiyat uygulaması yetkisi vermiştir. PÜİS olarak, EPDK'nın tavan fiyat uygulama konusunda gösterdiği hevesi, bir kez olsun taban fiyat uygulamasında da göstermesini bekliyor ve bu konuda kendilerini göreve davet ediyoruz."

EPDK BENZİNDE EN AZ 5 KURUŞ DAHA İNDİRİM İSTEDİ

Önceki ve Sonraki Haberler