1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Putin: G. Akım Sırbistan`a 2,5 milyar $ yatırım sağlayacak

Putin: G. Akım Sırbistan`a 2,5 milyar $ yatırım sağlayacak

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Akım projesinin Sırbistan'a 2,5 milyar dolardan fazla yeni yatırım sağlayacağını söyledi.Rusya...

Putin: G. Akım Sırbistan`a 2,5 milyar $ yatırım sağlayacak

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Akım projesinin Sırbistan'a 2,5 milyar dolardan fazla yeni yatırım sağlayacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Akım projesinin Sırbistan'a, ülkenin enerji güvenliğini güçlendirme ve yeni yatırımlar için 2,5 milyar dolardan daha fazla katkı yapacağını söyledi.

Putin, Sırbistan'da Rus yatırımlarının toplam miktarının 3 milyar doları aştığını ve yatırımın çoğunun stratejik olarak önemli enerji sektörüne yapıldığını dile getirdi.

AVRUPA DOĞALGAZ ARZINDA KRİZ YAŞANABİLİR

Sırbistan ziyareti öncesi Politika gazetesine konuşan Putin, Ukrayna doğalgaz sorunu sebebiyle Avrupa doğalgaz arzında kriz yaşanabileceği uyarısında bulunarak, Kuzey Akım doğalgaz boru hattının tam kapasite kullanılmasına izin verilmesinin ve Güney Akım doğalgaz boru hattının inşasının da enerji arzının çeşitlendirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Enerji tedarik yollarının artırılmasının çözümlerden biri olduğunu kaydeden Putin, “Avrupa Komisyonu, Kuzey Akım’ın genişletilmesine en yakın zamanda onay vermeli. Bizim buna ek olarak Güney Akım’la ilgili çıkmazdan kurtulmaya ihtiyacımız var. Biz bu projenin Avrupa enerji güvenliğine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Herkesin yararına olacak bir durum. Bundan Rusya, Avrupalı müşteriler ve Sırbistan yararlanacak” dedi.

Ukrayna ile doğalgaz sorununu çözmek için masaya oturacak Rusya, anlaşma sağlanamaması durumunda vanaları kapatacak. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kriz yaşanması durumunda Türkiye’nin Batı hattından aldığı doğalgazın kesileceğini, bunun telafisinin de olmadığını ifade etmişti.

Brüksel, doğalgaz üreticisi şirketlerin sevkiyat tekelini de elinde bulundurmasına karşı çıkıyor. Güney Akım’da ikili anlaşmaları tamamlayan Moskova, inşaat çalışmalarında sorun yaşarken, Kuzey Akım’ın tam kapasite kullanılmasına da izin vermiyor. Mart ayında krizi aşmaya uman Moskova, Ukrayna krizi nedeni ile çözümde ilerleme sağlayamadı.

YAPTIRIMLAR NEDENİYLE UYARI

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırım uygulamasına da tepki gösteren Putin, Rusya’da iş yapan Avrupalı ve Amerikalı şirketlerin eski pozisyonlarının kazanmalarının zor olabileceği uyarısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ülkelerinin yaptırımlar nedeni ile kayıplarının 2015 sonuna kadar 90 milyar avroya ulaşacağını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler