1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Putin: Yatırımlardaki düşüş petrolü vuracak

Putin: Yatırımlardaki düşüş petrolü vuracak

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel petrol yatırımlarının azalması nedeniyle arz fazlasının yerini enerji yetersizliğinin...

Putin: Yatırımlardaki düşüş petrolü vuracak

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel petrol yatırımlarının azalması nedeniyle arz fazlasının yerini enerji yetersizliğinin alacağını, bunun da gerek tüketicileri gerekse üreticileri vuracağını söyledi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi’nde yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik talebin arttığını, dağıtık elektik ağları gibi yeni teknolojilerin ise bu süreci daha da hızlandırdığını söyledi. 

“FOSİL YAKIT EGEMENLİĞİ SÜRECEK”

Buna rağmen petrol ve doğalgaz kullanımının da arttığına dikkat çeken Rus Lider, “Çin gibi büyük ülkelerde otomobil üretimi sayesinde talep artıyor. Özellikle LNG kullanımının artması, doğalgazı küresel bir enerji haline getiriyor. On yıl sonra LNG ithalatı boru hattı ithalatını geçecek. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) tahminlerine göre dünyamız hala 30 yıl daha fosil yakıtların egemenliğinde kalacak” dedi. 

“ÜRETİM KISINTISI SEKTÖRÜ VURACAK”

Orta vadeli tahminlerin herkese çok şey anlattığını ifade eden Putin, “Bugünkü hidrokarbon kaynakları arz fazlalığı nereden çıktı? Bu arz artışı petrol çıkarma teknolojisindeki gelişmeler ve finansman bulmadaki kolaylıklardan kaynaklanmıştır” diye konuştu. Son iki yılda petrol çıkarmada sermaye harcamalarının yarım trilyon civarında azaldığına işaret eden Putin şöyle devam etti:

“Fazla üretimin yerini enerji açığına bırakması ve fiyat dalgalanmaları kaçınılmazdır. Bu da hem üreticiyi hem tüketiciyi vuracaktır. İnanıyoruz ki kasım ayındaki OPEC toplantısında piyasalara pozitif sinyaller verilecektir. Enerji türbülansı koşullarında hem tüketiciler hem de üreticiler sorumlu olmalıdır. Serbest ticaret ve adil rekabet koşullarından yanayız. Özellikle şunu kaydetmek isterim ki, bazı ülkelerin siyasi olarak enerji yatırımlarının kısıtlanması doğru değildir. Bazı işadamlarına bazı yatırımları ucuza kapatın gibi talimatlar oluyor. bu tür hareketler enerjide istikrarı olumsuz etkiliyor.”

ENERJİ ARZINA YÖNELİK TEŞVİKLERE DEVAM

Konuşmasına “Değerli meslektaşlarım” diye devam eden Putin, Rusya’nın uzun süreli enerji arzına yönelik teşviklerine devam edeceğini belirtti. Rusya’nın enerji arz güvenliğinde önemli bir ülke olmaya devam edeceğini kaydeden Putin şöyle konuştu: 

“Avrupaya enerji sağlıyoruz. Mesela geniş dağıtım sistemine girdik. Şu anda Kuzey Akım 2 üzerinde çalışıyoruz. Burada Türk Akımı’nı da gerçekleştirmek istiyoruz. Doğu ülkelerine de hidrokarbon ihracatına devam edeceğiz. Geleneksel ve yeni piyasalara enerjimizi ulaştırmak için yeni projeler geliştiriyoruz. Çin için Sibirya’nın Gücü projesini hayata geçiriyoruz. Sera gazı emisyonu kısıtlamasında da gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Tüm paydaşlarımızla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Türkiye şu anda büyük projeler açısından zor zamanlardan geçiyor.” 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler