1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. RES parçası üreten yerli şirketler sertifika için zaman kazandı

RES parçası üreten yerli şirketler sertifika için zaman kazandı

Rüzgar Enerjisi Santralleri için ilk kez üretilen parçaların sertifikasyonu için zaman tanıyan düzenleme getirildi. 

RES parçası üreten yerli şirketler sertifika için zaman kazandı

Enerji Günlüğü - Rüzgar Enerjisi Santralleri için ilk kez üretilen parçaların sertifikasyonu için zaman tanıyan düzenleme getirildi. 

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Yerli Aksamın Desteklenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

RES PARÇASI SERTİFİKASI İÇİN ZAMAN TANINIYOR
Yönetmelik’teki değişiklik RES’lerde kullanılmak üzere ilk defa üretilmiş olan parçalar için ibraz edilmesi gereken sertifikalarla ilgili taahhütname verebilen üreticiye, sertifikalarını tamamlaması için zaman kazandırıyor. “Sertifika uygunluk belgesinin alınması” başlıklı 8. maddesine eklenen 5. fıkrada düzenlenen uygulamaya göre, Tip Sertifikası ve/veya Ürün Sertifikası veya Birim Doğrulama Sertifikası temin edilinceye kadar, başvuru sahibi belgelendirmeye esas standardın kapsamında bulunan sertifikalardan (Prototip Belgesi, Tasarım Doğrulama Sertifikası, Tasarım Esaslı Değerlendirme Sertifikası, İmalat Uygunluk Sertifikası, Son Değerlendirme Sertifikası ve benzeri) biri veya birkaçını başvuru dilekçesi ile birlikte TSE’ye sunacak ve Bakanlık ve/veya Bakanlığın görevlendirdiği kuruluşa da bir taahhütname sunacak. 

Aynı maddeye eklenen 6. fıkraya göre; 5. fıkraya göre başvuru yapan üreticilerin, başvuru tarihinden itibaren en geç 18 ay içerisinde sertifikalarını tamamlamaları gerekecek. 

2020 BAŞVURULARI 11 EKİM’DE SONA ERECEK
Yeni düzenlemeyle Yönetmelik’e bir de geçici madde eklendi. “Sertifika uygunluk süreci devam eden rüzgâr enerjisine dayalı üretim tesislerine ilişkin başvurular” başlıklı geçici maddede; 2020 yılına ilişkin olarak 8. maddenin 5. fıkrası kapsamında yer alan üretim tesisleri için yapılacak başvuruların, 11 Ekim 2019 tarihine kadar Bakanlık ve/veya Bakanlığın görevlendirdiği kuruluşa ulaştırılması gerektiği bildiriliyor. 

Söz konusu başvurulardan eksik ve/veya yanlış evrak tespit edilen başvurular için en geç 15 Ekim 2019 tarihine kadar başvurucuya eksik ve/veya yanlış evrak bildirimi yapılacak ve başvurucu bu eksik ve yanlışları 25 Ekim 2019 tarihine kadar tamamlamak zorunda olacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler