1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. RES ve GES`lerde kapasite bildirim tarihleri değişti

RES ve GES`lerde kapasite bildirim tarihleri değişti

Enerji Günlüğü - Sisteme bağlanabilecek rüzgar veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kapasitesinin EPDK'ya bildirim tarihleri ayrıştırılarak değiştirildi.Enerji...

RES ve GES`lerde kapasite bildirim tarihleri değişti

Enerji Günlüğü - Sisteme bağlanabilecek rüzgar veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kapasitesinin EPDK'ya bildirim tarihleri ayrıştırılarak değiştirildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu.

Buna göre, Sisteme bağlanabilecek rüzgar veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kapasitesinin EPDK'ya bildirim tarihleri ayrıştırılarak değiştirildi ve böylece her yıl rüzgar enerjisine dayalı başvurular için 1 Ekim, güneş enerjisine dayalı başvurular için 1 Mayıs tarihine kadar bildirimde bulunulması karar altına alındı. Daha önceki düzenlemederüzgâr veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kapasitesi her yıl 1 Nisan tarihine kadar bildiriliyordu.

Yeni düzenlemeyle, Rüzgar enerjisine dayalı başvurular için her yıl Nisan ayının ilk beş iş gününde, güneş enerjisine dayalı başvurular için her yıl Kasım ayının ilk beş iş gününde, açıklanan kapasite çerçevesinde Kurum tarafından önlisans başvuruları alınacak.

BAŞVURU İNCELEME SÜRELERİ UZATILDI

Önlisans başvurusu sırasında tüzel kişilerden istenen belgelerin gereğine uygun olarak teslim edilip edilmediği hakkındaki inceleme; sunulan belgelerin Kurum merkez evrakına giriş tarihini izleyen on iş günü yerine yirmi iş günü içerisinde tamamlanacak. Rüzgar ve güneş enerjisine dayalı önlisans başvurularında sunulan bilgi ve belgelerin eksik olması veya ilgili mevzuatta aranan şartları sağlamaması hallerinde başvuru yapılmamış sayılarak başvuru dosyası iade edilecek.

Diğer başvurularda ise ilgili mevzuata uygun olarak yapılmadığı tespit edilen önlisans başvurularındaki eksikliklerin ilgilisine yapılan tebligattan itibaren on beş iş günü içerisinde giderilmesi istenerek, giderilmediği takdirde başvurunun yapılmamış sayılarak başvuru sırasında sunulan belgelerin iade edileceği bildirilecek. Bu süre içerisinde eksikliklerin giderilmemesi veya başvurudan vazgeçildiğinin Kuruma yazılı olarak bildirilmesi halinde, ilgili ana hizmet birimi tarafından başvuru yapılmamış sayılır ve başvuru sahibinin talebi halinde, başvuru sırasında sunulan belgeler iade edilecek. Bu durumda yatırılmış ise başvuru sahibinin talebi halinde, önlisans alma bedeli iade edilecek.

Ayrıca, EPDK internet sayfasında duyurulan başvuruya konu yerin il, ilçe, köy ve/veya mahalle, ada ve/veya parsel ve/veya 1/25.000’lik pafta numarası ve/veya UTM-ED50 (6˚ lik) sisteme göre belirlenmiş koordinat bilgileri ilan edilecek.

YÖNETMELİKTEKİ BAZI DİĞER DEĞİŞİKLİKLER

Akredite kuruluş tanımına rüzgar ölçümlerine ilişkin TS EN 61400-12-1 Elektrik Üreten Rüzgar Türbinlerinin Güç Performansı Ölçmeleri, TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar ile güneş ölçümlerine ilişkin bu Yönetmeliğin yedinci bölümü ve TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar uyarınca akredite edilme ifadeleri eklendi.

Lisans devri sayılamayacak durumlara yeni tüzel kişinin bu Yönetmelik kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirmesi şartı eklendi. Ayrıca, "Eskisinin devamı mahiyetinde yeni lisans verilmesine ilişkin Kurul kararında lisans verilmesi uygun bulunan tüzel kişinin yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin yerine getirileceği süre belirlenir. Söz konusu yükümlülüklerin mücbir sebepler veya Kurul tarafından uygun bulunan haller dışında süresi içerisinde yerine getirilmemesi halinde, bahse konu başvuru Kurul kararı ile reddedilir." ifadesi de eklendi.

Önlisans başvuru usulünde "başvuru süresi düzenlenen kaynaklar bakımından süresi içerisinde" ifadesi eklenerek süre sınırı getirildi. Önlisans başvurusunda bulunan tüzel kişinin veya tüzel kişiliğin yasaklı olmaması zorunluluğu kapsamında daha önceki düzenlemedeki "Yüzde on ve üzerinde, halka açık şirketlerde yüzde beş ve üzerinde doğrudan veya dolaylı payına sahip olan gerçek veya tüzel kişi veya kişilerin" ifadesi sadece "Doğrudan veya dolaylı pay sahibi olan gerçek veya tüzel kişi veya kişilerin" olarak ve "Lisans iptal tarihinden önceki bir yıl içerisinde görevden ayrılmış olanlar dâhil, yönetim kurulu başkan ve üyelerinin" ifadesi de "Yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile limited şirketlerde müdürlerin" olarak değiştirildi.

Başvuru sahibi tüzel kişinin esas sözleşmesinde yer verilmesi zorunlu hükümlere anonim şirketlerde borsada işlem görenler dışındaki paylarının tamamının nama yazılı olduğuna ve hamiline yazılı pay senedi çıkaramayacağı şartı ile şirket sermaye miktarının azaltılmasına yönelik esas sözleşme değişikliklerinde Kurumun onayının alınması eklendi.

Yine, Rüzgar, güneş, hidrolik veya jeotermal enerjiye dayalı başvurular dışındaki önlisans başvurularında Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında alınması gerekli olan kararın sunulması zorunlu oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler