1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. RES`lere güç izleme ve tahmin zorunluluğu geldi

RES`lere güç izleme ve tahmin zorunluluğu geldi

Enerji Günlüğü - 10 MW ve üzeri rüzgar enerji santrallerinin (RES) Rüzgar Gücü İzleme ve Tahmin Merkezi'ne bağlanması zorunu hale getirildi.Enerji ve...

RES`lere güç izleme ve tahmin zorunluluğu geldi

Enerji Günlüğü - 10 MW ve üzeri rüzgar enerji santrallerinin (RES) Rüzgar Gücü İzleme ve Tahmin Merkezi'ne bağlanması zorunu hale getirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ‘nın hazırladığı Rüzgar Enerjisi Santrallerinin Rüzgar Gücü İzleme veTahmin Merkezine (RİTM) Bağlanması Hakkında Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, 10 MW ve üzeri kurulu güce sahip RES'lerin, RİTM'e bağlanması zorunlu hale getiridi. 10 MW altı üretim lisanslı tesislerin RİTM’e bağlanması zorunlu olmayacak ve talep etmeleri halinde RİTM’e bağlantıları yapılacak. 

BAĞLANMAYANA KABUL YOK

Yönetmelik ile RES sahibi tüzel kişi, santralinin geçici kabulünün yapılabilmesi için Bakanlığa başvuruda bulunmadan en az 30 takvim günü önce RİTM’e bağlantı işlemlerini tamamlayacak ve RİTM’e bağlanmayan RES’lerin geçici kabulü yapılmayacak. 

RİTM’e bağlandıktan sonra kapasite artırımına giden RES’ler bu konudaki lisans tadili işlemlerini tamamladıktan ve bunu belgelendirdikten sonra Genel Müdürlüğe başvuracak.

RİTM’e bağlanacak RES sahibi tüzel kişi belirlenen teknik özelliklere sahip RGÇ’yi, scada sistemini uygun hale getirerek kurmak zorunda olacak.

HER SANTRAL KENDİ VERİSİNİ ÜCRETSİZ İZLEYEBİLECEK

RES sahibi tüzel kişi, kendi santralinin izleme verilerine ücretsiz erişim sağlayabilecek. Tüzel kişi, santralinin 48 saatlik tahmin verilerine erişim sağlamak isterse hizmet bedelini Genel Müdürlüğe ödeyecek. 

İzleme verileri anlık olarak verilecek ve kısa süreli tahmin verileri günlük olarak sonraki 48 saati gösterecek şekilde Türkiye saati ile 10.00’da verilecek. Çok kısa süreli tahmin verileri her saat başında yenilenecek.

HİZMET BEDELİ

Ocak ayı başından Aralık ayı sonuna kadar geçerli olan yıllık hizmet bedeli 1200 TL olacak. RES sahibi tüzel kişi tahminlere erişim sağlamasından sonraki ilk üç aylık hizmet bedelinden sadece bir defa muaf tutulacak.

GİZLİLİK

Genel Müdürlük, RES’ten alınan her türlü verinin, bilginin gizliliği ve güvenliğinin sağlanması, başka bir amaç için kullanılmaması ve bu verilerin tüzel kişi veya gerçek kişilerle paylaşılmamasından sorumlu olacak.

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce işletmeye alınan ve 5'inci madde kapsamındaki RES’ler, RİTM’e bağlanma işlemlerini tamamlamakla yükümlü olacaklar.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler