1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rosatom`dan Finlandiyalı Fortum’a yeşil ışık

Rosatom`dan Finlandiyalı Fortum’a yeşil ışık

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Nükleer Şirketi Rosatom, Finlandiya’da kuracağı Hanhikivi–1 Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesine, Finlandiyalı enerji...

Rosatom`dan Finlandiyalı Fortum’a yeşil ışık

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Nükleer Şirketi Rosatom, Finlandiya’da kuracağı Hanhikivi–1 Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesine, Finlandiyalı enerji şirketi Fortum’un ortak olmasına sıcak baktığını açıkladı.

Finlandiya’nın en büyük enerji şirketi Fortum, Hanhikivi–1 NGS’yi yapacak şirketin yüzde 15 hissesini satın alarak projeye ortak olabileceğini duyurdu. Rosatom Overseas’dan, Finlandiyalı Fortum’un projeye ortak olma kararına destek geldi.

Rosatom Yetkilisi Kirill Komarov, “Nükleer enerji sektöründe 40 yılı aşkın süredir işbirliği yaptığımız Fortum’un Hanhikivi–1 NGS Projesinde yer alma olasılığı memnuniyet verici.Bu ortaklığın ilişkilerimize yeni boyut kazanacağına inanıyoruz” dedi.

Finlandiya’da Kuzey Ostrobothnia eyaletinde kurulacak olan Hanhikivi–1 NGS Projesi, Finlandiyalı Fennovoima şirketi ile Rus Rosatom şirketi arasında Aralık 2013'te imzalanan anlaşma çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Fortum’un projeye ortak olarak yer almasıyla birlikte Fennovoima şirketi, Finlandiya Ekonomi Bakanlığı’nın Hanhikivi–1 NGS ‘nin Finlandiya’ya ait olma şartını da yerine getirmiş olacak. Bakanlığa verilen garantiye göre Projede Fin şirketlerin hisselerinin en az yüzde 60 olması gerekiyor.

BU ORTAKLIKLA İLİŞKİLER YENİ BİR BOYUT KAZANACAK

Fortum’un açıklamasını değerlendiren Rosatom İş Geliştirme ve Uluslararası Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Kirill Komarov, “Rus nükleer sanayi 40 yıla aşkın süredir Fortum şirketiyle işbirliği içindedir. Bu ortaklıkla ilişkilerin yeni bir boyut kazanacağına inanıyoruz. Hanhikivi–1 NGSProjesinin inşaat sürecinde, Fortum şirketinin yer alma olasılığı memnuniyet verici. Fortum şirketinin, hissedarlar arasına girmesi Hanhikivi–1 NGSprojesine önemli katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

2018’de inşasına başlanması planlanan Hanhikivi–1 NGS, 1.200 megavatlık kurulu güce sahip olacak ve yaklaşık 7 milyar dolara mal olacak. Finlandiya’da halen 4 nükleer santral bulunuyor. Bu santrallerden ikisi Rusya’ya ait ve Finlandiyalı Fortum şirketi tarafından işletiliyor.

30 REAKTÖRÜN İNŞASI SÜRÜYOR

Rusya Devlet Nükleer Şirketi Rosatom, halen Rusya'da 9, yurt dışında 21 reaktör ünitesi inşa ediyor.İran, Çin, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Ukrayna, Slovakya, Ermenistan ve Finlandiya'da Rosatom'un inşa ettiği 36 reaktör faaliyette bulunuyor.

Rosatom’un,ayrıca Arjantin, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Malezya, Güney Afrika Cumhuriyeti ile nükleer santral inşaatına ilişkin müzakereleri de devam ediyor.

Geçen yıl nükleer santrallerle ilgili yaklaşık 73 milyar dolarlık yurt dışı siparişi alan şirket, bu yılsonuna kadar 100 milyar dolarlık sipariş hedefliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler