1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rosneft, Gazprom tekeline karşı harekete geçti

Rosneft, Gazprom tekeline karşı harekete geçti

Enerji Günlüğü - Rusya'ın en büyük petrol üreticisi Rosneft, Gazprom'un on yıldan uzun süredir devam ettirdiği doğalgaz ihracat tekelinin sona erdirilmesi...

Rosneft, Gazprom tekeline karşı harekete geçti

Enerji Günlüğü - Rusya'ın en büyük petrol üreticisi Rosneft, Gazprom'un on yıldan uzun süredir devam ettirdiği doğalgaz ihracat tekelinin sona erdirilmesi için hükümete başvurdu.

Rosneft'in Gazprom'un tekel konumundan duyduğu rahatsızlık artıyor. Şirket, yeni bir doğalgaz piyasası modelinin oluşturulmasını istiyor.

Rus basınında yer alan habere göre Rosneft, Enerji Bakanı Novak'a bir mektup göndererek Gazprom'un üretim ve taşıma şirketi olarak ikiye bölünmesini de istedi. Gazprom uzun süredir bu fikre karşı çıkıyor.

TÜRK AKIMINDA BAĞIMSIZ ÜRETİCİLER DE YER ALMALI

Öte yandan, Rosneft'in Başkan Yardımcısı Larisa Kalanda, Gazprom'un Türk Akımı gibi ihracat odaklı projelerinde bağımsız doğalgaz üreticilerinin de yer alması gerektiğini söyledi.

Enerji Bakanlığı'na bir mektup yazan Kalanda, "Doğalgaz pazarının sadece bir şirketin (Gazprom) çıkarları yönünde biçimlendirilmesi, giderlerin dengelenmesine de mani oluyor. Bu özellikle de Sibirya'nın Gücü ve Türk Akımı gibi ihracata yönelik büyük ölçekli projeler için geçerli" dedi.

ROSNEFT'İN RAHATSIZLIĞI ARTIYOR

Rusya'nın iki büyük enerji şirketi uzun süredir doğalgaz ihracat hakları ve Gazprom'un boru hattı ağına erişim gibi bir dizi konuda anlaşmazlık yaşıyor. Rosneft pek çok kez Gazprom'un Çin'e yönelik Sibirya'nın Gücü projesine erişim elde etmek için girişimlerde bulunmuştu.

Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlar nedeniyle de zorlanan Rosneft 2020 yılına kadar hidrokarbon üretimini yüzde 20 oranında arttırmayı hedefliyor.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler