1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rosneft, TNK-BP için para aramaya devam ediyor

Rosneft, TNK-BP için para aramaya devam ediyor

Enerji Günlüğü - Yakın geçmişte Eurobond ihraç eden ve bankalarla kredi görüşmelerine devam eden Rus devlet petrol devi Rosneft, şimdi de gelecekteki...

Rosneft, TNK-BP için para aramaya devam ediyor

Enerji Günlüğü - Yakın geçmişte Eurobond ihraç eden ve bankalarla kredi görüşmelerine devam eden Rus devlet petrol devi Rosneft, şimdi de gelecekteki petrol teslimatlarını ipotek ettirip 10 milyar dolarlık ek kaynak sağlamayı planlıyor. Resmi olmayan bilgilere göre görüşmeler birkaç haftadır sürüyor. Rus şirketin, aralarında Shell, Total, Glencore ve Vitol gibi isimlerin de yer aldığı bazı dış ortakları 500 milyon ile 3 milyar dolar arasında kaynak sağlamayı kabul etti. Şimdiki görüşmeler ise gelecekteki teslimat sürelerini ve petrol fiyatlarını kapsıyor.
Rusya’nın Sesi Radyosu’na konuşan Rusya Petrol ve Gaz Üreticileri Birliği kıdemli uzmanı Rustam Tankaev, ipotek konusunun daha önce gündeme gelmediğini, ancak bu tür borçlanmaların yaygın bir uygulama olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
“Bu tür anlaşmalar sıklıkla görülebiliyor. Rosneft, Transneft ve Çinli şirketler arasında imzalanmış olan 25 milyar dolarlık büyük anlaşmayı hatırlatmak isterim. O anlaşmada 25 milyar dolar peşin ödenmişti. Burada da görüldüğü kadar benzer bir anlaşma söz konusu; dolayısıyla olağanüstü bir şey yok, bu normal bir durum.”
Rosneft’in almakta olduğu borçları kısa bir sürede kapatacağını da belirten Tankaev şöyle devam etti:
“Şirketin kar hacmine ve petrol pazarındaki mevcut duruma bakılırsa Rosneft 5 yıl içinde aldığı borcun tümünü kapatmak durumunda olduğu söylenebilir. Aldığı borcun, Rosneft’in kredi reytingini etkilemeyeceğini düşünüyorum. Öte yandan TNK-BP satışının tamamlanması ve akabinde Rosneft’in dünyanın en büyük petrol şirketi haline gelmesi, reytingi çok olumlu etkileyecektir.”
Rayfayzenbank petrol ve gaz sektörü analisti Andrey Polişuk ise Rosneft’in TNK-BP karşılığında ödemesi gereken 55 milyar doların 30 milyarlık kısmı için bankalarla anlaştığını, ancak 10 milyarlık kısmını başka şirketlerden temin etmek istediğini, bunu da borcun maliyetini hafifletmek için yaptığını belirtti. Polishuk, şunları söyledi:
“Rosneft muazzam bir borç yükü almak durumunda ve piyasalardan aynı anda bunca parayı tek bir kaynaktan değil, çeşitli kaynaklardan arıyor, çünkü borcun maliyetini düşürmek istiyor. Bu borcu birkaç kaynaktan değil de aynı yerden temin etmesi kendisine çok daha pahalıya mal olacaktır.”

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler