1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rosneft, TNK-BP’nin finansmanı için kaynak buldu

Rosneft, TNK-BP’nin finansmanı için kaynak buldu

Enerji Günlüğü - TNK-BP’deki BP hisselerini almak üzere anlaşan Rosneft, bir süredir bu satın almanın ödemeleri için sürdürdüğü kaynak arayışlarına...

Rosneft, TNK-BP’nin finansmanı için kaynak buldu

Enerji Günlüğü - TNK-BP’deki BP hisselerini almak üzere anlaşan Rosneft, bir süredir bu satın almanın ödemeleri için sürdürdüğü kaynak arayışlarına devam ediyor.

Rus petrol devi Rosneft, işlemin bir kısmını gelecekteki petrol teslimatlarını ipotek ettirerek finanse etmeye karar verdi. Şirket, petrol piyasasında alım-satım gerçekleştiren Glenkor ve Vitol şirketleriyle beş yıl boyunca 67 milyon ton petrol satışına ilişkin kontratların ana şartları konusunda mutabık kaldığını duyurdu.

Toplam tutarı yaklaşık 50 milyar dolar olduğu düşünülen kontratlarda yapılacak petrol teslimatları karşılığında ön ödeme de öngörülüyor. Ön ödeme tutarının ne olacağı konusunda açıklama yapılmasa da uzmanlar, Rosneft’in yeni müşterilerinin bir yılın ödemesini peşin yapabileceklerini ve Rosneft’in kasasına girecek rakamın yaklaşık 10 milyar dolar olacağını düşünüyor.

Rosneft’in TNK-BP’nin tümünü satın alması için gerekli diğer kaynakları çeşitli bankalardan temin ettiği biliniyor; şirket ayrıca işlem için öz kaynaklarını da kullanacak. Aslında Rus petrol devinin işlem için aradığı eksik kaynak 10 milyar dolar idi ve Rosneft, Glenkor ve Vitol ile kontrat imzalayarak bu eksiğini de tamamlamış olacak. 

Erkan Özdemir

Önceki ve Sonraki Haberler