1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Royal Dutch Shell 6.4 milyar dolarlık hissesini satıyor

Royal Dutch Shell 6.4 milyar dolarlık hissesini satıyor

Enerji Günlüğü - Royal Dutch Shell, Woodside Petroleum şirketindeki 6.4 milyar dolarlık %23.1 hissesini satıyor.Hollanda menşeili dünyanın en büyük petrokimya...

Royal Dutch Shell 6.4 milyar dolarlık hissesini satıyor

Enerji Günlüğü - Royal Dutch Shell, Woodside Petroleum şirketindeki 6.4 milyar dolarlık %23.1 hissesini satıyor.

Hollanda menşeili dünyanın en büyük petrokimya şirketlerinden biri olan Royal Dutch Shell ’in uzun süredir beklenen satışı gerçekleşiyor. Şirket, Avusturalya’nın ikinci en büyük petrol ve gaz şirketi olan Woodside Petroleum 'da bulunan yüzde 23.1'lik hissesini satıyor.

Woodside ve Leviathan Ortak Girişim katılımcıları teklifi değerlendiriyorlar. 2013 yılının Şubat ayında bağlayıcı olmayan bir anlaşma yapılmıştı.

SHELL BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ VE IRAK'TAKİ OPERASYONLARINI RİSKE ATMAK İSTEMİYOR

Birçok batılı firma İsrail ile sorunları olan ülkelerdeki yatırımları nedeniyle, Doğu Akdeniz'deki Leviathan ve Tamar gaz sahalarını değerlendirme konusunda çok da heves göstermiyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak'taki operasyonlarını riske atmak istemeyen Shell'in Woodside Petroleum 'da bulunan yüzde 23.1'lik hissesini satacağı uzun süredir konuşuluyordu.

LEVİATHAN GAZ SAHASINDAKİ ÇALIŞMALAR ARTABİLİR

Satış kararı İsrail kara sularında bulunan Leviathan gaz sahasındaki çalışmaların artması anlamına gelebilir, çünkü Woodside Petroleum, jeopolitik risklere rağmen İsrail ile ortak gaz çıkaracağını açıklamıştı.

Woodside Petroleum’un yatırım kararını gelecek ay açıklaması bekleniyor. Şirket son kararını Shell’in uzun süredir beklenen satışından sonra verecek.

Şirket geçen hafta yaptığı bir açıklamada, kararını İsrail hükümetinin doğal gaz ihraç projelerine uygulayacağı yeni vergi politikasını belirlemesinden sonra, 2014 Haziran ayının sonlarında açıklayabileceğini söyledi.

İSRAİL KIYISINA LNG SANTRALİ

Woodside şirketini bu anlaşmaya iten en önemli neden Çin ve diğer Doğu ülkelerine gaz satmak için bir LNG tesisi kurmak istemesi. Woodside 2012 yılı Aralıkta Leviathan gaz sahasından 696 milyon doları peşin, 200 milyon doları İsrail'in LNG ihracına izin veren yasayı onaylamasından sonra, toplam 896 milyon dolar karşılığında yüzde 30 hisse satın almıştı. Woodside bölgede LNG santrali inşaası için 350 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Nomura Holding’e göre, Shell’in satışı Çinli şirket Cnooc ve Çin Petrol ve Kimya A.Ş’nin yatırımlarının önünü açabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler