1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rus-Çin doğalgaz anlaşmasına ivme

Rus-Çin doğalgaz anlaşmasına ivme

Enerji Günlüğü - Gazprom ve Çin Ulusal Petrol Şirketi CNPC Çin’e Rus doğalgazını taşıyacak boru hattı anlaşmasının 2014 bitmeden yürürlüğe...

Rus-Çin doğalgaz anlaşmasına ivme

Enerji Günlüğü - Gazprom ve Çin Ulusal Petrol Şirketi CNPC Çin’e Rus doğalgazını taşıyacak boru hattı anlaşmasının 2014 bitmeden yürürlüğe girmesi konusunda anlaştı.

Rus doğalgaz tekeli Gazprom internet sitesinden, Çin'e yapılacak gaz satışı için China National Petroleum Corp. ile yapılan görüşmelerde ilerleme sağladıklarını ancak fiyat üzerinde henüz bir anlaşmaya varılamadığını bildirdi.

Açıklamada, önceden kararlaştırılmış temel koşullara uygun olarak doğu rotasından gaz tedariği konusunda bir anlaşma üzerinde yapılan konuşmalarda önemli bir ilerleme sağlandığı belirtildi.

Gazprom, CNCP Yönetim Kurulu Başkanı Zhou Jiping ile Gazprom Başkanı Alexey Miller arasındaki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Gaz arzı için kontrat hazırlıkları konusunda müzakerelerde ciddi ilerleme sağlandı" ifadelerine yer verdi.

BU TURDA TEKNİK KONULAR ELE ALINDI

Gazprom Başkanı Alexey Miller konuyla ilgili olarak, bu görüşme turunda projeye ilişkin teknik konuları ele aldıklarını belirterek, ayrıca gaz fiyatları konusunu da görüştüklerini ifade etti. Miller, “ Taraflar anlaşmanın 2014 bitiminden önce yürürlüğe girmesi ve bir sonraki görüşmelerin Nisan sonunda Moskova’da yapılması konularında anlaşmaya vardılar” dedi.

Ukrayna krizinin Rusya’yı Avrupa dışında pazarlara bakmak zorunda bırakmasıyla 10 yıldır sonuçlanamayan ve Çin’e gaz boru hattı inşa edilmesini öngören 30 yıllık gaz anlaşması çalışmaları hız kazandı.

Geçtiğimiz günlerde Gazprom'un petrol şirketi Gazprom Neft'in CEO'su Alexander Dyukov, Batı'nın Rusya'ya yaptırımlarının kendilerini etkilemediğini, ancak yaptırımlardan etkilenmeleri halinde petrol satışında ABD Doları kullanımından uzaklaşmaya ve satış için rotayı Asya'ya çevirmeye hazır olduklarını söylemişti.

GAZPROM DOLAR KOZUNU MASAYA KOYDU

Önceki ve Sonraki Haberler