1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rus doğalgazı yüzde 6 ucuzlayacak

Rus doğalgazı yüzde 6 ucuzlayacak

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye satılan doğalgaz satışında yüzde 6 indirim yapılacağını söyledi.Türkiye’ye...

Rus doğalgazı yüzde 6 ucuzlayacak

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye satılan doğalgaz satışında yüzde 6 indirim yapılacağını söyledi.

Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'ye yönelik doğalgaz satış fiyatlarında 1 Ocak tarihinden itibaren yüzde 6 oranında indirim yapacaklarını duyurdu.

Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarının karşılanması için Mavi akım boru hattının kapasitesinin artırılması konusunda mutabakata vardıklarını ve Türkiye'ye ulaştırılan doğalgaz miktarında da 3 milyar metreküplük bir artışa gidilmesi yönünde tarafların anlaştığını belirten Putin, "Türk ortaklarımızla enerji işbirliği ile ilgili, 1 Ocak itibarıyla doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacağız. Buna yönelik görüşmelerimiz devam edecek" diye konuştu.

GÜNEY AVRUPA İÇİN TÜRKİYE’DE YENİ BİR HAT

Putin, Türkiye topraklarında Güney Avrupa tüketicileri için yeni bir enerji hattı kurulması konusunda da mutabakata varıldığını belirterek, "Türkiye'nin enerji taleplerini karşılamaya hazırız. Yeni enerji hattı kurulmasında da yardımcı olacağız. Türk-Yunan sınırında bir gaz dağıtım merkezi oluşturulabilir" dedi.

BULGARİSTAN İLE ANLAŞILAMADI, GÜNEY AKIM PROJESİ İPTAL

Güney Akım Projesi'nde Bulgaristan ile anlaşma sağlanamadığı için projenin bu koşullarda geliştirilmesine devam etmeyeceklerini açıklayan Putin, "Bulgaristan'dan gerekli izin alınmadı, bu koşullarda projenin gerçekleştirilmesine devam edemeyeceğiz. Karadeniz'de projenin inşaatına başlamayacağız çünkü bu durumda inşaatı başlamak ve Bulgaristan'a ulaşınca durdurmak mantıklı değil, yeniden gözden geçireceğiz" dedi.

Projeyi onaylamamanın, Bulgaristan'ın çıkarına olmadığını savunan Putin, "Onların iktisadi çıkarına değil ama karar onların. Eğer Bulgaristan egemen ülkeyse AB'den bu kararları nedeniyle zararlarının karşılanmasını istesinler. 400 milyon avro gelir elde edeceklerdi ama bu bizim ortaklarımızın bağımsız seçimi."

Söz konusu projeye dair Avrupa Komisyonu'nun aldığı kararları eleştiren Putin, "Avrupa bunu gerçekleştirmek istemiyorsa gerçekleştirilemeyecek. Demek ki enerji kaynaklarımızı farklı yerlere göndereceğiz. Sıvılaştırılmış gazın da farklı pazarlara ihracı olacak ama Avrupa bu gaza ulaşamayacak" dedi.

AKKUYU’DA GÜVENLİK ŞÜPHESİ OLMASIN

Mersin'de inşa edilmesi planlanan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Projesi'ne de değinen Putin, santralin inşasıyla ilgili olarak ne finansman ne de süre konusunda sorun olmadığının altını çizdi. Putin, "Projenin güvenliği konusunda da Fukuşima sonrası teknolojileri uygulanıyor. O yüzden güvenlik konusunda şüpheniz olmasın" diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler