1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rus gazı alternatif yollarla Avrupa`ya akmak istiyor

Rus gazı alternatif yollarla Avrupa`ya akmak istiyor

Enerji Günlüğü - Gazprom ve Wnitershall, Avrupa'ya doğalgaz arzında Ukrayna'nın alternatiflerini değerlendiriyor.Rus devlet enerji şirketi Gazprom ve Alman...

Rus gazı alternatif yollarla Avrupa`ya akmak istiyor

Enerji Günlüğü - Gazprom ve Wnitershall, Avrupa'ya doğalgaz arzında Ukrayna'nın alternatiflerini değerlendiriyor.

Rus devlet enerji şirketi Gazprom ve Alman enerji şirketi Wnitershall Holding GmbH, Perşembe günü bir araya gelerek Ukrayna'yı by-pass ederek Avrupa'ya doğalgaz arzı alternatiflerini değerlendirdiler.

Gazprom tarafından yapılan açıklamada, tarafların Rus doğalgazını Avrupa'ya arzı konusunda işbirliği konusunu ele aldıkları belirtildi.

Ukrayna üzerinden doğalgaz naklinin taşıdığı yüksek riske işaret edilen açıklamada, doğalgaz arzında alternatifler yaratmanın önemine vurgu yapıldı.

Tarafların Kuzey Akım ve OPAL Boru Hattı'na odaklanmanın önemini vurguladıkları belirtilen açıklamada, " Toplantıda OPAL'in tam kapasite ile kullanılması sorununun çözümü kadar Kuzey Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın daanahtar rolüne de değinildi" denildi.

55 milyar metreküp kapasieli Kuzey Akım, Nord Stream katılım ortaklığı tarafından işletiliyor. Ortaklıkta Gazprom'un yüzde 51, Wintershall'ın ve E.ON'un yüzde 15.5'er ve Gasunie ile GDF Suez'in yüzde 9'ar hissesi bulunuyor.

Avrupa Birliği, Temmuz ayındaki ertelemeden sonra, Ekim ayında da Rus gazını Ukrayna'yı bypass ederek Almanya üzerinden (Kuzey Akım) Çek Cumhuriyeti'ne taşıyan OPAL doğal gaz boru hattından doğalgaz akışını artırması talebine yanıt vermemişti. Rusya 2013 Kasım ayında AB’den hattan daha fazla doğalgaz akışına izin vermesini istemişti.

AB'DEN RUSYA'YA KUZEY'DE GAZ GEÇİŞ İZNİ YOK

Önceki ve Sonraki Haberler