1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rus-Macar nükleer anlaşmasına AB engeli

Rus-Macar nükleer anlaşmasına AB engeli

Enerji Günlüğü - AB, Rusya ile Macaristan arasında Pakş nükleer santralinde iki reaktör kurulmasını öngören anlaşmayı bloke etti.Rusya ve Macaristan...

Rus-Macar nükleer anlaşmasına AB engeli

Enerji Günlüğü - AB, Rusya ile Macaristan arasında Pakş nükleer santralinde iki reaktör kurulmasını öngören anlaşmayı bloke etti.

Rusya ve Macaristan arasında 2014 sonunda imzalanan 12 milyar euro değerindeki sonunda Pakş nükleer santralinin beşinci ve altıncı ünitesinin inşaatı ile ilgili anlaşmayı Avrupa Birliği (AB) bloke etti.

Brüksel’de geçen hafta yapılan görüşmelerde alınan bloke kararına göre, Macaristan’ın Rusya’dan nükleer yakıt alımına da Avrupa Atom Enerji Topluluğu izin vermedi ve Budapeşte’nin itirazları da reddedildi.

Macaristan petrol ve doğalgaz ithalatının önemli bir kısmını da Rusya’dan tedarik ediyor.

Macaristan hükümeti anlaşmanın bloke edilmesi ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmazken, özellikle nükleer yakıtın sadece Rusya’dan temin edilmesi başta olmak üzere anlaşmanın yenilenmesi öneriliyor. Aksi durumda Macaristan’ın Rusya ile anlaşmayı tek taraflı olarak feshetmesi gerekecek.

MUHALEFET GİZLİLİĞE TEPKİLİ

Financial Times, Macaristan yönetiminin anlaşma ile ilgili bir kısım ayrıntıları güvenlik gerekçesi ile gizlediği, muhalefet temsilcilerinin bu duruma sert tepki gösterdiğine dikkat çekti. Muhalefete göre anlaşma finansal açıdan bazı riskler taşıyor ve enerji alanında Rusya’ya olan bağımlılığı artırıyor.

MACARİSTAN YALANLADI

Öte yandan, Macaristan Kamu Diplomasisi ve Kamu İşleri Müşteşarı Zoltan Kovacs, Avrupa Birliği'nin Macaristan ile Rusya arasında imzalanan 12 milyardolar büyüklüğündeki nükleer anlaşmayı bloke ettiği haberlerini yalanladı.

Kovacs, "AB'nin Paks-2 nükleer santralinin inşaası anlaşmasını bloke ettiği doğru değil" diye konuştu.

Ancak AB Komisyonu'nun Macar üyesi Tibor Navrachich, AB Komisyonu'nun Euratom nükleer anlaşmasının bloke edilmesinin onaylandığını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler