1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Ruslar Akkuyu Nükleer’de hesapları Ruble ile izleyecek

Ruslar Akkuyu Nükleer’de hesapları Ruble ile izleyecek

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ, yılbaşından sonra defter kayıtlarını Türk Lirası dışında başka bir para birimiyle tutabilecek....

Ruslar Akkuyu Nükleer’de hesapları Ruble ile izleyecek

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ, yılbaşından sonra defter kayıtlarını Türk Lirası dışında başka bir para birimiyle tutabilecek. Böylece Rus şirket, mali verilerini TL, dolar ve Euro'nun yanı sıra Rus Rublesi cinsinden de takip edecek. 

Bakanlar Kurulu, Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş’nin 1/1/2014 tarihinden itibaren defter kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutabilmesine karar verdi. Karar bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu durumda, Rus şirketin hesap ve mali kayıtlarını TL'nin yanı sıra, dolar, euro ve Ruble cinsinden de tutacağı belirtiliyor.

Hükümetin aldığı karara göre, Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ'nin kayıtları, Türk para birimi veya başka bir yabancı para birimiyle yaptığı işlemlerde; işlemin gerçekleştiği günün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruyla ilgili para birimine çevrilecek. İktisadi işletmeye dahil kıymetler ile vergi matrahları kayıt yapılan para birimine göre tespit edilecek. Beyannameler (verilmesi gereken ayın ilk gününün kuruyla) Türk parasına çevrilerek verilecek. Hesap dönemi bitmeden kullanılan para biriminin değiştirilmemesi koşullarıyla defter kayıtları 1/1/2014 tarihinden itibaren Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutulabilecek.

Mersin’de kurulacak AKKUYU Nükleer Güç Santrali (AKKUYU NGS), 12 Mayıs 2010 tarihinde Ankara’da imzalanan anlaşma ile Rusya tarafından inşa edilecek. Santral, her biri 1200 MWe olan, 4 güç ünitesinden oluşacak ve işletme ömrü 60 yıl olacak. AKKUYU NGS’nin inşaatı tamamlandıktan sonra, yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik enerjisinin üretilmesi planlanyor.

Önceki ve Sonraki Haberler