1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya: Talebe göre gaz sevkiyatı artabilir

Rusya: Talebe göre gaz sevkiyatı artabilir

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti öncesinde görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Rus Enerji...

Rusya: Talebe göre gaz sevkiyatı artabilir

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti öncesinde görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Rus Enerji Bakanı Aleksander Novak, görüşmenin ardından soruları yanıtladı.
Rus Bakan Novak, geçen seneki gibi kış aylarında artan doğalgaz talebi sonucunda oluşabilecek gaz açığını, Ankara’nın talep etmesi durumunda arzı artırarak açığı karşılamaya çalışacaklarını belirtti.
Rus Bakan Novak, ROSATOM şirketinin müzakerelere katılma niyetini ortaya koyduğunu belirtti. Projenin finansmanı konusunda 2 ana kaynağa başvuracaklarını belirten Novak, “Bunlardan ilki Rusya Federasyonu Federal bütçesi. 2’ncisi de bankalardan temin edilecek olan krediler. Projenin finansmanı bu 2 yolla sağlanacak” dedi. Novak, “Bugün yaptığımız görüşmelerde Türk tarafından ilave vergi teşviği talebinde bulunduk. Bu talebin kabul görmesi projenin maliyetini aşağı çekecektir.” dedi.
Novak, Sinop’ta gerçekleştirilmesi planlanan 2’nci nükleer santral projesiyle de yakında ilgilendiklerini belirtti.
Bakan Yıldız, daha önce yaptığı “Rusya’dan alınan doğalgazın 4 milyar metreküp daha kısmının kontratlarının devredilebileceğini ancak bunu Ruslarla konuşmamız gerekir” açıklamasının sorulması üzerine, “6 milyar metreküplük doğalgazın özel sektör eliyle gelmesine yönelik çalışmalar tamamlandı ve lisanslandı. 23-30 yıllığına o firmalar kontratları olduğu taktirde buraya gaz getirebilecekler” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler