1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Rusya ve Çin’den dev kömür yatırımı

Rusya ve Çin’den dev kömür yatırımı

Enerji Günlüğü – Rus Rostec ve ÇinliShenhua Grup, Sibirya'da 10 milyar dolarlık ortak kömür yatırımı yapacak.Rus enerji şirketi Rostec ve dünyanın...

Rusya ve Çin’den dev kömür yatırımı

Enerji Günlüğü – Rus Rostec ve ÇinliShenhua Grup, Sibirya'da 10 milyar dolarlık ortak kömür yatırımı yapacak.

Rus enerji şirketi Rostec ve dünyanın en büyük kömür üreticisi Çin devlet şirketi Shenhua Grup, Sibirya’da  10 milyar dolarlık ortak kömür yatırımı için bir ön anlaşma imzaladılar.

Rostec CEO’su Sergey Çemezov ve Shenhua Grup Başkanı Yushuo Zhang’ın 4 Eylül’de imzaladığı memoranduma göre Amur bölgesinde bulunan Ogodjinskoye kömür rezervlerinde çalışmalara başlanıyor. Bölgenin kömür rezervinin 1,6 milyar ton olduğu tahmin ediliyor.

Rostec’in planlamasına göre ortak yatırımların ardından üretim 2019’da başlayacak ve yıllık üretim 30 milyon tonu bulacak. Üretilen kömür büyük çoğunlukla Asya-Pasifik bölgesi ve Çin’e ihraç edilecek.

KÖMÜR YÜKLEME LİMANI VE ELEKTRİK SANTRALİ YAPILACAK

Rostec ve Shenhua, aynı zamanda Vera limanında kömür yükleme limanı inşa edecek. Limanın kapasitesinin 20 milyon ton kömür ihraç edebilecek kapasitede olması planlanıyor. 2015’de inşaatı başlayacak dev liman 2018’de kullanılmaya başlayacak. Limanın bölgenin kalkınmasına ve kömür sektörüne önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Bölgeye bir de enerji santrali inşa edilecek. Santralde üretilecek elektrik Rusya’nın uzak doğu bölgesinde kullanılacak, Çin’e de ihraç edilecek.

30 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK

Rusya ve Çin’in ortak yatırımının bölgede 10 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Dolaylı endüstri ile birlikte rakam 30 bine kadar çıkacak.

Rostec-Shenhua anlaşmasını Rusya ve Çin arasında işbirliğinin geliştiği bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Mayıs ayında da Rusya’nın en büyük doğalgaz üreticisi Gazprom’la, Çin Ulusal Petrol Şirketi arasında 30 yıl süreli 400 milyar dolarlık doğalgaz satış anlaşması imzalanmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler