1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgar türbini kanatlarının geri dönüşümü için yeni işbirliği!

Rüzgar türbini kanatlarının geri dönüşümü için yeni işbirliği!

Vestas, türbin kanatlarının tamamen geri dönüşümünü sağlayacak endüstriyel ölçekte bir teknolojiyi üç yıl içinde geliştirmeyi amaçlayan yeni bir inisiyatife liderlik edecek.

Rüzgar türbini kanatlarının geri dönüşümü için yeni işbirliği!

Enerji Günlüğü - Vestas, türbin kanatlarının tamamen geri dönüşümünü sağlayacak endüstriyel ölçekte bir teknolojiyi üç yıl içinde geliştirmeyi amaçlayan yeni bir inisiyatife liderlik edecek.

Rüzgâr enerjisi endüstrisinde kanat imalatında sahip oldukları hafiflik, yüksek mukavemet, ısıya dayanıklılık ve korozyon dayanımı gibi birçok özellik nedeniyle karmaşık kompozit malzemeler kullanılıyor. Bu nedenle de geri dönüşümleri daha zor ve belirli süreçlerin geliştirilmesi gerekiyor. Artan rüzgar enerjisi kurulumları nedeniyle artık önümüzdeki süreçte ömrünü tamamlayan rüzgar türbin kanatlarının geri dönüştürülmesi daha çok gündemde olacak. Danimarkalı rüzgar türbini üreticisi Vestas Wind Systems bu konuda bir inisiyatife liderlik edecek. Vestas, rüzgar türbini kanatlarının tamamen geri dönüştürülmesini sağlayacak teknolojiyi ticarileştirmek isteyen bir grup endüstri ve akademi oyuncusuna liderlik ettiğini açıkladı. 

Açıklamaya göre, tamamen geri dönüştürülebilir bir rüzgar türbini değer zinciri elde etmek için CETEC (Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites) adlı yeni bir koalisyon kuruldu.  Kısmen Danimarka İnovasyon Fonu (IFD) tarafından finanse edilecek olan CETEC, Vestas tarafından yönetilecek. İnisiyatifte önde gelen epoksi üreticisi ABDli Olin Corp, Danimarka Teknoloji Enstitüsü (DTI) ve Aarhus Üniversitesi bulunuyor. 

İKİ AŞAMALI GERİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Aynı ortaklar tarafından yürütülen bir inovasyon girişimi olan DreamWind tarafından geliştirilen yeni teknoloji iki aşamalı bir süreci içerecek. İlkin termoset kompozitler fiber ve epoksi olarak ayrıştırılacak. İkinci olarak epoksi yeni bir kimyasal dönüşüm işlemiyle yeni türbin kanatlarının üretiminde kullanılabilen işlenmemiş malzemelere benzer temel bileşenlere bölünecek. 

Rüzgar türbini kanatlarını geri dönüştürmek için mevcut çeşitli teknolojiler vardır, ancak bu çözümlerin hepsi henüz endüstriyel ölçekte mevcut değildir ve ekonomik olarak rekabetçi değil. CETEC, üç yıl içinde endüstriyel ölçekte, tam kapsamlı bir çözüm sunmayı amaçlıyor. 

Rüzgar türbinleri, türbin kanadı malzemesi veya termoset kompozitler dışında yüzde 85-90 oranlarında geri dönüştürülebiliyor. Rüzgâr türbini kanatları üretiminde ana malzeme olarak epoksi reçine ve kumaşlar kullanılırken ara malzeme olarak köpükler, ağaç malzemeler ve bal peteği görünümlü malzemeler kullanılmaktadır. Epoksi reçine matris görevi görürken kumaşlar takviye malzemedir. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler