1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Şah Deniz 2 platformunun denizüstü kısmı kuruldu

Şah Deniz 2 platformunun denizüstü kısmı kuruldu

Enerji Günlüğü - BP, ilk Şah Deniz 2 platformu denizüstü kısmının kurulumunu tamamlayarak montaj aşamasına geçti. İngiliz enerji şirketi ve çok...

Şah Deniz 2 platformunun denizüstü kısmı kuruldu

Enerji Günlüğü - BP, ilk Şah Deniz 2 platformu denizüstü kısmının kurulumunu tamamlayarak montaj aşamasına geçti. 

İngiliz enerji şirketi ve çok uluslu petrol şirketi BP, Hazar Denizi'ndeki Azerbaycan karasularında doğal gaz çıkaracak olan Şah Deniz 2 platformu yerleşim blokları ve teknik teçhizat platformunun üst yapılarının kurulumunu tamamladığını açıkladı. Teknik personelin de platforma yerleşerek ayarlama ve montaj işlerine başladıkları da kaydedildi.

BP Proje başkan yardımcısı Ewan Drummond, güvenli bir şekilde platformun kurulmasının oldukça iyi bir haber olduğunu belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Platformun denizüstü bölümü yaklaşık 12.400 ton ağırlığında, 100 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde. Platformda toplam 60 MW gücünde dört ana jeneratör bulunuyor. Platformda 100 personel kalıyor. Şahdeniz 2, birbirine köprü ile birleşecek iki platformdan ve 26 kuyudan oluşacak. 

Şah Deniz 2. Faz sahasından yılda 16 milyar metreküp gaz üretilmesi ve bu gazın 6 milyar metreküpünün 2018'de Türkiye’ye, 10 milyar metreküpünün de 2019'da Türkiye üzerinden transit geçerek Avrupa pazarlarına satılması planlanıyor. BP, Şah Deniz 2 Doğalgaz Projesinde, yedi farklı şirketten oluşan bir konsorsiyumun %28,8 ortağı ve sahanın ana işletmecisi konumunda. BP, Şah Deniz Faz 2 gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınacağı TANAP Boru Hattı Projesinde %12, TAP Boru Hattı Projesinde ise %20’lik bir paya sahip.

 

Önceki ve Sonraki Haberler