1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Saklı emisyonlara dikkat!

Saklı emisyonlara dikkat!

Enerji Günlüğü - Birleşik Krallık Enerji Araştırma Merkezi (UKERC) bir basın açıklamasıyla tüketim tabanlı ‘saklı’ emisyonlara dikkat çekti.UKREC,...

Saklı emisyonlara dikkat!

Enerji Günlüğü - Birleşik Krallık Enerji Araştırma Merkezi (UKERC) bir basın açıklamasıyla tüketim tabanlı ‘saklı’ emisyonlara dikkat çekti.

UKREC, 22 Ekim tarihinde yayınladığı bir açıklamada, dünya genelinde sera gazı emisyonlarının dörtte birinin tüketim tabanlı olduğunu ve iklim politikalarının bunu dikkate almadığı ifade etti. Konuyla ilgili Leeds Üniversitesi sürdürülebilirlik uzmanı Prof. John Barrett’in yaptığı son araştırma ve değerlendirmeler sunuldu.

TÜKETİM TABANLI EMİSYONLAR GİDEREK ARTIYOR

John Barret ve ekibinin UKERC’nin finanse ettiği araştırmanın sonuçlarını yayınlayacağı ifade edilen açıklamada, bölük pörçük politikalar ve özellikle şehirlerdeki tüketimin belirgin çeşitliliği kadar küresel bir üst limitin olmaması nedeniyle tüketim tabanlı emisyonların giderek arttığı belirtildi.

Prof. Barret’in şu sözlerine yer verildi: "Tüketim tabanlı emisyonlar hızla artıyor ve üretim tabanlı emisyonlarla tüketim tabanlı emisyonlar arasındaki mesafe giderek açılıyor."

TÜKETİM TABANLI EMİSYONUN TAM ÖLÇÜMÜ MÜMKÜN

Açıklamada tüketim tabanlı emisyonlarla ilgili tedbir seçeneklerinin ve sorumlulukların evriminin henüz başlangıç düzeyinde olması veakademik ve kamu değerlendirmelerin henüz çok az gelişmiş olmasına rağmen Prof. Barrett’in iyimser olduğu belirtildi. Prof. Barrett’in Tüketim tabanlı emisyonun tam ölçümünün yapılabilmesinin mümkün olduğuna ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasında tedbir seçeneklerde yeni anlayışların geliştirilmesiyle önlenebileceğine inandığı ifade edildi.

Bu tedbirler kaynak etkinliği stratejisi benzeri ulusal politikalar kadar, karbon sınır ayarlamaları gibi tüketim bağlantılı tedbirleri de içeriyor.

EMİSYONU ÖNLEMEK İÇİN TÜKETİM TABANLI TEDBİRLERİ ANLAMAMIZ GEREK

Prof. Barrett "İklimsel hedeflerimiz oranında, üretim ve teknolojik çözümlere ek olarak tedbir seçeneklerimizi geniş ölçüde arttırmamız gerekiyor. Eğer emisyonu önlemek için kararlı bir tutum sergileyeceksek gönüllülük ve bilgi paylaşımı yaklaşımlarının ötesinde tüketim tabanlı tedbirleri uygulayacak araçları anlamamız gerekiyor" dedi.

Tüketim tabanlı emisyonlar hala küresel çapta toplam emisyonları titizlikle tahmin ettiğimiz üretim kaynaklı emisyonları tamamlayan nitelikteler.

TÜKETİM TABANLI ÖLÇÜMLER YAPILMADAN KARBON EMİSYONUNU AZALTMA HIZIMIZI BİLEMEYİZ

Bununla birlikte Prof. Barrett "Tüketim tabanlı ölçümler olmadan bölgesel ve ulusal karbon emisyonunu ne çabuklukta azaltabileceğimizi tam olarak anlayabilmemiz mümkün değil" dedi.

Tüketim tabanlı emisyonlar, küresel iklim değişikliği mücadelesini hatırlatıcı ve azaltıcı stratejilerin yenilenmesinde işbirliği ihtiyacını gösteren bir rol oynuyor. Aynı zamanda tüketim, ekonomi ve emisyon arasındaki bağlantıyı bize gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler