1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Sanayide 112 bin ton petrole eş tasarruf sağlandı

Sanayide 112 bin ton petrole eş tasarruf sağlandı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında 485 sanayide enerji verimliliği uygulaması sayesinde yıllık...

Sanayide 112 bin ton petrole eş tasarruf sağlandı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında 485 sanayide enerji verimliliği uygulaması sayesinde yıllık 111.722 ton petrol eşdeğeri enerji tasarrufu sağlandı. 

Türkiye’de Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi” tamamlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) ile işbirliği içinde yürütülen Türkiye’de Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi ile gerçekleştirilen 485 sanayide enerji verimliliği uygulaması sayesinde yıllık 111.722 TEP (ton petrol eşdeğeri) enerji tasarrufu sağlandı.

Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) desteklediği ve diğer paydaşlarının ise Küçük Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) olduğu projenin çıktılarının paylaşıldığı kapanış toplantısı, 11 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirilecek.

PROJE FAALİYETLERİ

Enerji verimliliği önlemleri alarak ve enerji verimli teknolojiler kullanarak etkin bir enerji yönetimi oluşturulması için sanayi kuruluşlarını teşvik etmeyi, böylece sanayide enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen projede:

- OSB'lere ekipman desteği ve enerji verimliliği eğitimleri,

- Eğiticilerin eğitimi,

- Enerji yönetimi sistemi kurulmasına dair eğitimler,

- Enerji etüt kılavuzları, basılı ve görsel enerji verimliliği eğitim materyalleri, sektörel rehber kılavuzları ve raporların hazırlanması,

- Örnek detaylı enerji etütlerinin yapılması,

- Enerji verimliliği portalının güncellenmesi,

- Enerji Yönetim Sistemlerinin yaygınlaştırılması,

faaliyetleri gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, UNDP ve UNIDO uzmanlarının gerçekleştirdiği proje faaliyetlerinde yabancı eğitmenlerle de uluslararası tecrübe ve örneklerin aktarılması sağlanmış oldu.

Enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinin, OSB'lerin ve sanayi kuruluşların aktif paydaş olduğu projede sanayide enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik altyapı ve kapasite artışı sağlandı.

SERTİFİKA VERİLECEK ŞİRKETLER

Proje kapsamında başarılı enerji verimliliği faaliyetleri yürüten öncü sanayi kuruluşlarına, ayrıca programı başarıyla tamamlayan danışmanlara ve mühendislere sertifika verilecek.

Sertifika alacak firmaların isimleri ise şöyle:

- Arçelik A.Ş.

- Zorlu Tekstil

- İGSAŞ İstanbul Gübre San.

- Esan Eczacıbaşı

- Kaleseramik

- ISUZU

- Mercedes Benz

- Kardemir

- PETKİM

- Ege Çelik

- Orta Anadolu Tekstil

- Sanko Holding Süper Film

- Akdaş Döküm

- Ateş Çelik

- Befesa Silverment

- Bursa Çimento

- İzmir Demir Çelik

- Kartal Halı

- Özen Mensucat

- Serdar Plastik

- Toyo Mürekkep

- Yıldız Entegre

- Zahit Alüminyum

 

Önceki ve Sonraki Haberler