1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Sanko Gazi RES'te GE türbini kullanacak

Sanko Gazi RES'te GE türbini kullanacak

Sanko Enerji’nin Çanakkale’de kuracağı 51 MW gücündeki Gazi-9 Rüzgâr Enerji Santrali’nin türbinlerini GE Yenilenebilir Enerji tedarik edecek. 

Sanko Gazi RES'te GE türbini kullanacak

Enerji Günlüğü - Sanko Enerji’nin Çanakkale’de kuracağı 51 MW gücündeki Gazi-9 Rüzgâr Enerji Santrali’nin türbinlerini GE Yenilenebilir Enerji tedarik edecek. 

Sanko Enerji tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan mevcut 725 MW’lık kurulu gücünü 2020 yılı sonuna kadar 900 MW’a çıkarma hedefine bir adım daha yaklaşıyor. GE Yenilenebilir Enerji, bugün Türkiye’de bulunan 51 MW’lık Gazi 9 Rüzgâr Enerji Santrali için GE imzasını taşıyan 4,8 MW’lık Cypress ünitelerini sağlamak üzere Sanko Enerji tarafından seçildiğini duyurdu. Şirket, sözleşmenin 10 Yıl Süreli Tam Hizmet Anlaşması’nı da kapsadığını açıkladı.

Çanakkale’de toplam 65 milyon dolar yatırımla kurulacak olan 51 MW kapasiteli rüzgâr enerji santrali, yılda yaklaşık 230 milyon kWh elektrik üretimi ile Türkiye’deki 100.000 eve yetecek güçte yenilenebilir enerji üretecek. Ayrıca santral ile yılda 134 bin ton karbon salımı engellenecek. 2019 yılının dördüncü çeyreğinde inşaata başlaması planlanan santralin 2020 yılının Ekim ayında ticari operasyona başlaması hedefleniyor.

GE’NİN EN YENİ KARA TİPİ TÜRBİNLERİNE TALEP YÜKSEK

GE Yenilenebilir Enerji, Türkiye Satış ve İş Geliştirme Müdürü Yiğit Erzan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “GE Yenilenebilir Enerji’nin Türkiye’deki ilk Cypress siparişlerinden biri olan Gazi-9 RES, gerek Türkiye’de gerekse Almanya ve Avustralya’daki siparişler ile dünyada GE’nin en yeni kara tipi rüzgâr teknolojisine olan talebi açık bir şekilde ortaya koyuyor. Cypress platformu dünya genelinde kullanılan çeşitli türbinleri kapsamakla birlikte, Türkiye’deki rüzgâr enerjisi projelerinde yaygın olarak bulunan saha koşullarına özellikle uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır” dedi.

CYPRESS TÜRBİNLERİNİN ÖZELLİKLERİ

GE Yenilenebilir Enerji tarafından geçen yıl duyurulan Cypress, günümüzde operasyon halinde olan en güçlü rüzgâr türbini olma özelliğini taşıyor.Cypress; Yıllık Enerji Üretiminde (AEP) kayda değer iyileştirmeler, hizmet elverişliliğinde yüksek verimlilik, iyileştirilmiş lojistik özellikleri ve konumlandırma potansiyeli, dolayısıyla da müşteriler için daha fazla değer sağlıyor. İki parçalı kanat tasarımı, kanatların daha yüksek boyutlarda üretilmesine olanak tanıyarak, lojistik özellikleri maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak şekilde iyileştiriyor ve daha önceden erişilmez durumda olan yerlerde daha fazla konumlandırma seçeneği sunuyor.

TÜRBİN KANATLARI VE KULELER TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK

GE Yenilenebilir Enerji, anlaşma kapsamında rüzgâr türbini kanatlarının üretimini LM Wind Power’ın İzmir’de bulunan Bergama tesislerinde, yerel olarak gerçekleştirecek. Bergama tesislerinde GE’nin 450’den fazla çalışanı bulunuyor. Nisan 2019 sonunda genişletme çalışmalarının başlatıldığı tesiste, fabrikanın GE’nin Cypress türbinine monte edilecek yenilikçi iki parçalı kanatların üretimine hazır hale getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca kuleler de Türkiye’de üretilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler