1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Santralini şebekeye kendisi bağlayana ödenecek para nasıl hesaplanacak

Santralini şebekeye kendisi bağlayana ödenecek para nasıl hesaplanacak

Enerji Günlüğü - Yeni kuracağı elektrik üretim tesisini iletim şebekesine bağlamak üzere yüksek gerilim hattı çeken ve trafo merkezi kuran yatırımcıların...

Santralini şebekeye kendisi bağlayana ödenecek para nasıl hesaplanacak

Enerji Günlüğü - Yeni kuracağı elektrik üretim tesisini iletim şebekesine bağlamak üzere yüksek gerilim hattı çeken ve trafo merkezi kuran yatırımcıların bu harcamalarının nasıl geri ödeneceği yeniden belirlendi. Hesaplamalarda TEİAŞ’ın benzeri sözleşmelerindeki rakamlar esas alınacak. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerji piyasasına, bağlantı ve sistem kullanım yönetmeliği kapsamında gerçekleşen, geri ödemeye esas yatırım tutarlarının nasıl tespit edileceğine dair yeni bir metodoloji oluşturdu. Geri Ödemeye Esas Gerçekleşen Yatırım Tutarı Tespit Metodolojisi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bundan önce geçerli metodolojiyi de yürürlükten kaldıran yeni

Metodoloji, elektrik iletim sistemine bağlanmak isteyen kullanıcılar tarafından Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) adına tesis edilen iletim varlıklarının geri ödemeye esas gerçekleşen yatırım tutarının tespitinde dikkate ahınacak usul ve esasları düzenliyor. 

Bağlantı anlaşması kapsamında tesis edilen 380 kilovolt (kV) enerji iletim hatlarının gerçekleşen yatırım tutarı hesaplanırken, TEİAŞ tarafından ihalesi gerçekleştirilmiş uzunluğu 10 kilometre ve üzerindeki kV enerji iletim hatlarının sözleşmeleri değerlendirmeye alınacak. TEİAŞ tarafından ihalesi yapılan yenileme içerili hat sözleşme bedellerinden, direk, tel ve diğer malzemelere ait tüm demontaj fyatları düşülerek ortaya çıkan yeni sözleşme fiyatları metodoloji kapsamında değerlendirilecek. 

Bağlantı anlaşması kapsamındaki hattın OPGW’li olduğu ve ihal edilmiş işlerde aynı karakteristikli OPGW’li hattın bulunmadığı durumlarda, Metodolojinin her adımı için ayrı karakteristikli OPGW’siz hat seçilecek. OPGW bedelinin tespiti için ise Metodoloji’nih her adımı için aynı gerilim seviyesindeki OPGW’li hattın OPGW temini ve çekimiyle ilgili fiyatlar dikkate alınarak OPGW kilometrik birim fiyası hesaplanacak. Hesaplanan kilometrik birim fiyatı, tespit edilmiş olan OPGW’siz hattın kilometrik birim fiyatına eklenerek emsal hat kilometrik birim fiyatı tespit edilecek. 

Bağlantı anlaşması kapsamındaki hattın OPGW’siz olduğu ve TEİAŞ tarafından hale edilmiş işlerde aynı karakteristikli OPGW’siz hat bulunmadığı durumlarda Metodoloji’nin her adımı için aynı karakteristikteki OPGW’li hat dikkate alınacak. Ancak OPGW’li hattın sözleşme bedelinden OPGW temini ve çekimiyle ilgili fiyatlar düşülerek ortaya çıkan yeni sözleşme fiyatları Metodoloji kapsamında değerlendirilecek. 

TEİAŞ tarafından TL’nin yanı sıra yabancı para birimi cininden de teklifleri alınarak ihalesi gerçekleştirilen ve sözleşmesi imzalanmış enerji iletim hatlarının sözleşme bedelleri, ihale tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış TC Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden TL cinsine çevrilerek enerji iletim hatlarının kilometrik birim fiyatları hesaplanır. 

Enerji iletim hattı tesislerinin geri ödemeye esas gerçekleşen yatırım tutarının hesaplama yöntemi de belirlendi. Bun agöre, ilgili hat tesisisin geçici kabul tarihiyle bağlantı anlaşması tarihi arasındaki sürede TEİAŞ tarafından 4 Ocak 2002 tarihli Kamu İhale KanunuIna göre ihale edilip sözleşmesi imalanan aynı karakteristikli enerji iletim hattı yapım işlerindeki en düşük kilometrik birim fiyat, geri ödemeye esas gerçekleşen yatırım tutarının hesabı için emsal Enerji İletim Hattı kilometrik birim fiyatı olarak kabul edilecek. 

İlgili hattın geçici kabul tarihiyle bağlantı anlaşması tarihi arasında bir yıldan daha az bir süre olması halinde gerçekleşen yatırım tutarının hesaplanmasında geçici kabul tarihinden önceki bir yıl esas alınacak. Bu durumlarda herhangi bir fiyat farkı ve eskalasyon verilmeyecek. 

İlgili hattın geçici kabul tarihiyle bağlantı anlaşması tarihi arasında anlaşmaya esas yapım işiyle aynı karakterisziğe sahip en az bir sözleşme bulunmuyorsa TEİAŞ tarafından KİK’e göre ihalesi gerçekleştirilmiş ve bağlantı anlaşması tarihinden geriye doğru anlaşma tarihine en yakın aynı karakterisziğe sahip hattın sözleşmesine ait kilometrik birim fiyatı dikkate alınarak bağlantı anlaşması tarihine kadar eskalasyon uygulanaaak. Eskalasyon yapılırken temel endeks ve güncel endeks olarak TÜİK verileri dikkate alınacak. 

Gerçekleşen yatırım tutarının belirlenen yol ve yöntemler kapsamında hesaplanamadığı durumlarda emsal enerji iletim hattının bir kilometresinin birim fiyatı ve kullanılan glavanizli demir direk ağırlığı belirlenerek tutar buna dayalı olarak belirlenecek. 

İletim trafo merkezleri ve yüksek gerilim güç kablosu yatırımlarının  geri ödemeye esas harcama tutarları belirlenirken de, tesisin geçici kabul tarihi ve bağlantı anlaşması arasındaki sürede TEİAŞ tarafından imzalanan benzeri yapım işi sözleşmelerindeki tutarların ortalaması dikkate alınacak. Yatırım ve bağlantı sözleşmesi arasında bir yıldan kısa süre varsa geçici kabulden bir önceki yıl rakamları esas alınacak. İki tarih aralığında benzeri teknik karakteristikte en az bir sözleşme bile yoksa en yakın ilk işin sözleşme fiyatları esas alınarak bağlantı anlaşması tarihine kadar TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre eskalasyon uygulanacak. Yüksek gerilim hattı ve trafo merkezi yapım işlerinde döviz bazlı sözleşmeler kullanılmışsa, tutarların TL’ye çevrilmesinde, ihale tarihindeki Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınacak. 

Yeni Metodoloji’nin yayınlanmasıyla, 2015 tarihli eski metodoloji yürürlükten kalktı. 2010 ve 2015 yıllarında kabul edilen eski metodolojilere tabi kişilere ise yeni metodoloji hükümleri uygulanacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler