1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Sepil: Irak`ta yeni boru hatları 2 ayda ihaleye çıkar

Sepil: Irak`ta yeni boru hatları 2 ayda ihaleye çıkar

Enerji Günlüğü - Genel Energy Genel Energy Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Irak'ta, Türkiye sınırına kadar gaz ve petrol taşıyacak boru hatları...

Sepil: Irak`ta yeni boru hatları 2 ayda ihaleye çıkar

Enerji Günlüğü - Genel Energy Genel Energy Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Irak'ta, Türkiye sınırına kadar gaz ve petrol taşıyacak boru hatları için bir-iki ay içinde ihaleye çıkabileceklerini açıkladı.
Mehmet Sepil, TÜSİAD'ın düzenlediği "World Energy Outlook, 2012" Raporu'nun tanıtım toplantısı çerçevesinde düzenlenen bir panele katıldı. Irakta önümüzdeki birkaç ay içerisinde yeni petrol ve gaz boru hattı projelerinin yapımına başlanabilir bir aşamaya gelineceğini söyleyen Sepil, "Bunlar Türkiye sınırına kadar gelecek projeler" dedi.
Kuzey Irak gazı ile petrolünün dünya piyasalarına bir an önce arz edilmesinin Irak'ın kendi içindeki problemleri halledeceğini savunan Sepil "Bugün Kerkük'te tanklar karşı karşıyaysa bunun sebebi tamamen oradaki enerji kavgasıdır. Ama bu kavgayı yine bu paylaşımın ne şekilde yapılabileceğinin ve güçler dengesinin oturması ile hallolacağına inanıyorum" diye konuştu.
Irak'taki petrol ve gazın dünyaya arz edilmesi için şu anda bir sürü boru hattına ihtiyaç olduğunu anlatan Sepil "Mesala biz bir boru hattı yapacağız diye ortaya çıkıyoruz, Bağdat hemen bağırmaya başlıyor. Biz çünkü Taq Taq sahasından Hurmala üzerinden 1 milyon varillik bir boru hattı yapmak için başvurduk. Hemen akla Kürt gazının veya petrolünün Türkiye'ye getirilmesi geliyor. Bu çok yanlış. Çünkü mevcut boru hatları yeterli değil. 2015-2016'da 1-1.5 milyon varillik arzlar olduğu zaman elimizde bunları taşıyacak boru hattı yok. Demek ki bu boru hatlarının yapılması lazım."
Boru hattı yapmanın kısa süreli bir iş olmadığını vugrulayan Sepil, bu tür projelerin her halükarda politikalardan bağımsız olarak ele alınması gerektiğini savundu. Sepil, "Eminim ki önümüzdeki birkaç ay içerisinde hem gaz hem de petrol konusunda Irak'tan yeni boru hattı projeleri hayata geçecek" dedi.

PETROL VE GAZ KENDİ YOLUNU BULUR
Mehmet Sepil, Irak, İsrail ve Akdeniz bölgesindeki gazın çok kısa zamanda gelebileceğini de ifade etti. Gaz gelme potansiyeli bulunduğunu belirten Mehmet Sepil "Politika bu gaz potansiyelinin Türkiye gelmesini engelliyor. Ama petrol ve gaz kendi yolunu bulur. Neticede bu kapasitelerin arza döndürülebileceğini görüyoruz" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler