1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Sera gazı emisyon izleme planına 2014 istisnası

Sera gazı emisyon izleme planına 2014 istisnası

Enerji Günlüğü – İşletmeler tarafından ilk izlenmeye başlandığı tarihten en az 6 ay önce onaylanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na...

Sera gazı emisyon izleme planına 2014 istisnası

Enerji Günlüğü – İşletmeler tarafından ilk izlenmeye başlandığı tarihten en az 6 ay önce onaylanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebilmesi gereken sera gazı emisyon izleme planı 2014 yılı için 3 ay önce gönderilebilecek.

Sera gazı emisyonu yayan faaliyetlerde bulunan işletmelerin hazırlayacağı sera gazı emisyon izleme planı sadece 2014 yılı için sera gazı emisyonlarının ilk izlenmeye başlandığı tarihten en az 3 ay önce onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilebilecek. Düzenleme normalde 6 ay önceden gönderilmesini öngörüyor. Ayrıca uygun bulunmayan izleme planlarının eksikliklerinin giderilmesi için tanınan ek süre 45 günden 60 güne çıkartıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sera gazı emisyonlarının izlenmesi, raporlanması ve doğrulanması iş ve işlemleri ile doğrulayıcı kuruluşların ve işletmelerin sorumluluklarının belirlenmesine dair usul ve esasları kapsayan “Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik”i bugünkü Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu.

Buna göre, İşletmeler, sera gazı emisyon izleme planı hazırlayarak, sera gazı emisyonlarını bu plan ve Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde izlemekle yükümlü olacaklar ve izleme planını sera gazı emisyonlarının ilk izlenmeye başladığı tarihten en az 6 ay önce onaylanmak üzere Bakanlığa gönderecekler. İzleme planı, sadece 2014 yılı için sera gazı emisyonlarının ilk izlenmeye başlandığı tarihten en az 3 ay önce onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilebilecek.

Uygun bulunmayan izleme planlarının eksikliklerinin giderilmesi için daha önceki Yönetmelikte 45 gün ek süre yerine, 60 gün ek süre tanınacak, bu süre içinde Bakanlıkça belirlenen şartların eksiksiz olarak yerine getirilmesi halinde, sera gazı emisyon izleme planı Bakanlıkça onaylanacak. İzleme planının geçerlilik süresi ilgili tebliğler kapsamında Bakanlıkça belirlenecek.

SERA GAZI EMİSYON RAPORU

Yönetmeliğe göre, işletmeler, her yıl 30 Nisan tarihine kadar bir önceki yılın 1 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında izlenen sera gazı emisyonlarını Bakanlığa raporlayacaklar. Sera gazı emisyon raporu, Bakanlıkça onaylanan izleme planı çerçevesinde hazırlanacak.Raporun Bakanlığa gönderilmeden önce doğrulanması zorunlu olacak ve bu işlem Bakanlıkça yetkilendirilmiş doğrulayıcı kuruluşlar tarafından yapılacak.

DOĞRULAYICI KURULUŞLAR

Doğrulayıcı kuruluşlar, ortakları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, yöneticiler ve teknik personel, doğrulama faaliyeti yapılacak işletme ile veya işletmenin doğrudan ya da dolaylı olarak kontrol ettiği ortaklıklar ile doğrulamanın etkin bir şekilde yapılmasını engelleyecek herhangi bir menfaat ilişkisine giremeyecekler, bağımsızlık ilkesini zedeleyecek mali, ticari veya herhangi bir ilişki içinde iseler doğrulama faaliyetinde görev alamayacaklar.

Doğrulayıcı kuruluşlar, Bakanlıktan Doğrulayıcı Kuruluş yeterlik belgesi almak zorundadır. Bakanlık, Doğrulayıcı Kuruluş Yeterlik Belgesine geçerlilik süresi koymaya ve tespit edeceği miktarlarda başvuru ve yıllık faaliyet ücreti getirmeye yetkili olacak.

Doğrulayıcı kuruluşlar ilgili alanlarda ISO 14065 standardına göre akredite olacaklar. Akreditasyon işlemleri TÜRKAK tarafından yapılacak.

İşletmeler, Bakanlığa gönderilmiş bilgilerde ve belgelerde olabilecek değişiklikleri ve faaliyetlere ve sera gazı emisyon izleme planına etki edebilecek bir değişikliği, en geç 60 gün içerisinde Bakanlığa bildirecekler. Bakanlık bu değişikliklere istinaden izleme planının ve/veya sera gazı emisyon raporunun yenilenmesini talep edebilecek.

Yönetmeliğe aykırı hareket edenler ile bu Yönetmelikte öngörülen mükellefiyetlerin gereklerine uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümleri uyarınca cezai hükümler uygulanacak.

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle 25/4/2012 tarihli ve 28274 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkındaki Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler