1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Sert: Üçüncü nükleer santrali 2023`te inşa edeceğiz

Sert: Üçüncü nükleer santrali 2023`te inşa edeceğiz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, “Akkuyu santralinin 2019’da elektrik üretimine başlamasını...

Sert: Üçüncü nükleer santrali 2023`te inşa edeceğiz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, “Akkuyu santralinin 2019’da elektrik üretimine başlamasını hedefledik. Sinop’taki santralin de 2023’te faaliyete geçmesini planladık. 2023’te üçüncü santralimizi de inşa edeceğiz" dedi. 

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Odakule'de düzenlenen "Nükleer Enerji Endüstrisine Yerli Sanayinin Katılımı" konulu toplantının açılışında konuşan Sert, sanayileşmenin enerjiye olan bağımlılığı arttırdığına vurgu yaparak, dünyada enerjinin yüzde 90'nının fosil yakıtlardan, yüzde 10’nun ise yenilenebilir enerjilerden sağlandığını ve Türkiye’de de durumun farklı olmadığını ifade etti.

“ENERJİ BAĞILILIĞI YÜZDE 71’LERE ULAŞTI”

Türkiye’nin enerji bağımlığının yüzde 71 gibi çok yüksek bir seviyeye ulaştığını anlatan Sert, “Türkiye geçmişte daha çok hidroelektrik santrallerine ağırlık verdi. Rüzgar ve güneş enerjisi santrallerine aynı oranda ağırlık vermemişiz. Bakanlık olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarına ciddi önem veriyoruz. Bu oranı 2015 sonuna kadar yüzde 30’a çıkarmayı hedefledik” dedi.

“NÜKLEER SANTRALLERİN YAPIMINDA SANAYİCİMİZE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Türkiye’nin petrol ihtiyacının yüzde 92’sini, doğalgaz ihtiyacının ise yüzde 98’ini ithal ettiğini hatırlatan Sert, şöyle konuştu:

“Bu nedenle alternatif olarak karşımıza nükleer enerji santralleri çıktı. Şu an anlaşmasını yaptığımız iki santralin hızla çalışmaları devam ediyor. Akkuyu santralinin ilk 2019’da elektrik üretimine başlamasını hedefledik. Sinop’taki santralin de 2023’te faaliyete geçmesini planladık. 2023’te üçüncü santralimizi de inşa edeceğiz. Onun da yer araştırmaları yapılıyor yeri henüz belli değil. Bu santrallerin yapımında sanayicilerimize de büyük görevler düşüyor ve sizlerden da katkı bekliyoruz. Görüyorum ki bu alaka var.”

Önceki ve Sonraki Haberler