2022’de elektriğin yüzde 15,5’u güneş ve rüzgardan üretildi

Ember, Türkiye’de 2022 yılında elektrik üretiminde güneş enerjisinin payının %4,7 olduğunu ve bunun potansiyelin çok altında olduğunu açıkladı.

Enerji Günlüğü - Türkiye’de 2022 yılında rüzgar ve güneşin elektrik üretimindeki payı %15,5’e ulaşarak artışını sürdürdü.

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember’in yayınladığı 2023 Türkiye Elektrik Görünümü Analizi’ne göre, Türkiye’de 2022 yılında toplam rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinde yaklaşık 2,4 bin MW gibi kısıtlı bir artış olsa da, elektrik talebindeki düşüşün de etkisiyle rüzgar ve güneşin elektrik üretimindeki payı %15,5’e ulaşarak artışını sürdürdü. 2021’de bu oran %13,5 seviyesindeydi.

GÜNEŞİN ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ PAYI YAKLAŞIK %5

Türkiye, rüzgarın elektrik üretimindeki yaklaşık %11’lik payıyla Fransa (%8) ve İtalya (%7) gibi ülkelerden önde olmasına rağmen, güneş enerjisinde potansiyelinin altında kalıyor. Güneşin elektrik üretimindeki payı, %4,7 ile Polonya (%4,5) ve Ukrayna (%4) gibi Türkiye’ye kıyasla çok daha az güneş alan ülkelerle yakın seviyelerde. 

Bununla birlikte Enerji Bakanlığı’nın yeni enerji planında güneş kapasitesinde yüksek hedefler yer alıyor; bu hedeflere ulaşabilmek için her yıl eklenecek güneş kapasitesinin üç katına çıkması gerekecek.

HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ BATARYA GÖREVİ GÖREBİLİR

2022 yılının Ocak ayında İran kaynaklı doğalgaz kesintisiyle başlayan krizde ise hidroelektrik santrallerinin rolü ön plana çıktı. Bu kesinti, doğalgaz santrallerine sağlanan akışın da azalmasına  neden olmuştu. Krizin ilk üç günü yarıya düşen doğalgaz kaynaklı elektrik üretimini telafi etmek için hidroelektrik santralleri üretimi iki katına çıkararak, adeta birer batarya görevi gördüler. Böylece daha fazla elektrik kesintisini engellediler. Özellikle büyük barajlara sahip hidroelektrik santralleri, üretimi hızlı bir şekilde arttırıp azaltabilme esneklikleri nedeniyle diğer enerji kaynaklarını telafi ederek Türkiye’nin enerji dönüşümünde önemli bir rol oynayabilirler.