Akenerji Erzin Gaz Santrali hibrit tesise dönüşüyor

Türk-Çek ortaklığı Akenerji’nin Hatay'daki 904 MW’lık Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin bir bölümünde 7.79 megavat kurulu gücünde güneş enerji santrali kuruluyor.

Enerji Günlüğü - Akenerji, Hatay’daki Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nde (Erzin DGKÇ) güneş enerjisi ile üretim portföyünü çeşitlendiriyor.

Türkiye’nin köklü sanayi gruplarından Akkök Holding ve Çek enerji şirketi ČEZ’in eşit katılımlı stratejik ortaklığı Akenerji’ye ait Erzin DGKÇ Santrali’nin arazisinin bir bölümünde 7.79 MW gücünde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulacak.

Kurulumu Asunim tarafından üstlenilen Erzin GES’in bu yılın ilk yarısında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Akenerji Genel Müdürü Hakan Yıldırım, doğal gaz, hidroelektrik, rüzgâr ve güneşten oluşan dengeli ve çeşitlendirilmiş bir üretim portföyüne sahip olduklarını belirterek “Önümüzdeki dönemde Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının, sistemin ataleti ve arz güvenliği açısından baz yük santralleriyle dengelendiği; bu denge içerisinde doğal gaz santrallerinin hak ettikleri değeri ve rolü yeniden kazandığı bir döneme girildiğine inanıyoruz" dedi.

Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’ni güneş enerjisiyle hibrit bir yapıya dönüştürerek santralin iç ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedeflediklerini anlatan Yıldırım, "Bu proje, hem santral verimliliğini artıran hem de düşük karbonlu üretim hedeflerimizle uyumlu, somut ve rasyonel bir adım niteliği taşıyor” diye konuştu.