Çelik üreticisi Sarıtaş elektriğinin yarısını güneşten alacak

Sarıtaş Paslanmaz Çelik, karbon ayak izini azaltmak ve yeşil üretim hedeflerini güçlendirmek adına Gebze OSB’de yer alan üretim tesisinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımının ikinci etabını devreye almaya hazırlanıyor.

Enerji Günlüğü - Paslanmaz çelik üreticisi Sarıtaş Paslanmaz Çelik, Gebze OSB’deki tesislerinde hayata geçirdiği Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımıyla sürdürülebilirlik alanında önemli bir adım atıyor. Şirket, Gebze OSB’de yer alan üretim tesisinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımının ikinci etabını devreye almaya hazırlanıyor.

ELEKTRİĞİN %55’İ GÜNEŞTEN KARŞILANACAK

2024 yılında ilk etabı devreye alınan proje kapsamında, Sarıtaş halihazırda güncel enerji tüketiminin yüzde 25’ini güneş enerjisinden karşılıyor. 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanan ikinci etap yatırım ile bu oranın yüzde 55 seviyesine ulaşması hedefleniyor. 

Toplamda 3,18 MWp kurulu güç kapasitesine ulaşacak olan GES ile yılda yaklaşık 3.786.000 kWh elektrik üretimi gerçekleştirilecek. Bu sayede tesisin enerji ihtiyacının yarısından fazlası yenilenebilir kaynaklardan sağlanmış olacak.

YILDA 1950 TON KARBON SALIMI ÖNLENECEK

Bu yatırımla birlikte Sarıtaş, yılda yaklaşık 1.950 ton CO₂ salımını engelleyerek doğaya, yaklaşık 172.992 ağacın yıllık çevresel katkısına eşdeğer bir kazanım sağlayacak.

“YEŞİL ÇELİK ÜRETİM KAPASİTEMİZ GÜÇLENİYOR”

Sarıtaş Paslanmaz Çelik Genel Müdürü Selçuk Sarıtaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Gebze OSB’deki tesislerinde, enerji verimliliğini ön planda tutan yüksek performanslı üretim ekipmanları ve ileri seviye proses otomasyon sistemlerini aktif olarak kullandıklarını belirterek, "GES yatırımımız ise yeşil çelik üretim kapasitemizi güçlendiren sorumlu üretim anlayışımızın somut bir göstergesidir. Karbon salımını düşüren bu hamleyle sadece bugünü değil, yarını da planlıyoruz” dedi.