Çin güneş enerjisi üretiminde büyük ayıklamaya gidiyor

Enerji Günlüğü – Çin güneş enerjisi üretim sektöründe üretim fazlalığını frenlemek ve ürünlerin kalitesini arttırmak için kriterleri yükselterek...

Enerji Günlüğü – Çin güneş enerjisi üretim sektöründe üretim fazlalığını frenlemek ve ürünlerin kalitesini arttırmak için kriterleri yükselterek üretim şirketlerinin %80’ini iç destek tedbirlerinden yararlanmalarını engelledi.

Ürünlerinin kötü kalite imajını değiştirmek için kolları sıvayan Çin hükümeti, güneş enerjisi üretim sektöründe üretim fazlalığını frenlemek ve ürünlerin kalitesini arttırmak için aralarında Shunfeng ve LDK Solar gibi şirketlerin de olduğu üretim şirketlerinin yüzde sekseninin iç destek tedbirlerinden yararlanmalarını engelledi.

Sanayi ve bilgi teknolojisi (MITT) bakanlığı "fotovoltaik imalat sanayi kaide ve koşulları" listesi için aldığı 500 başvurunun %80’ini eledi. Başvurular incelendikten sonra onaylanan şirketler devlet ihaleleri ve destek mekanizmalarında yer almaya devam edebilecekler. Onaylanmayarak listede yer alamayan şirketler yerli ürün destekleme politikasından ve ihracat vergi indiriminden yararlanamayacaklar ve ihalelere katılamayacaklar.

Gerekli kriterleri sağlayan 134 şirketin yer aldığı ilk liste geçtiğimiz Kasım ayında, 109 şirketin yer aldığı son liste de 30 Aralık 2013 günü uzman incelemesi sonunda yayınlandı. Elenen şirketlerin büyük çoğunluğu küçük gruplar halindeki iştirakçi şirketler.

Şirketlerin seçimi güneş paneli hücrelerinin asgari dönüşüm faktörleri, polisilikon, blok, yarı iletken levha ve çubuk üreticilerinin asgari üretim kapasitesi ve çevre koşulları gibi bir dizi kriterebakılarak yapıldı.

Bu ayıklama ile beklenenden çok daha fazla üretici şirketin üretimine son vereceği düşünülüyor. Ancak başvuru süreci şirketlerin kendi olanak ve uygulamalarını iyileştirerek kriterleri karşılar konuma gelebilmeleri için ek süre verilerek her altı ayda bir yeniden tekrarlanacak.