EBRD’den Kazakistan’a 300 milyon euro yenilenebilir desteği

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Kazakistan’ın yenilenebilir enerji kapasitesini arttırmak için 300 milyon euroya varan kredi desteği sunacak.

Enerji Günlüğü - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Kazakistan’ın yenilenebilir enerji kapasitesini arttırmak için 300 milyon euroya varan kredi desteği sunacak.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kazakistan için yenilenebilir enerji programını genişletti. EBRD, Kazakistan’ın yenilenebilir enerjide bölgesel bir lider olma hedefine yardımcı olmak amacıyla 300 milyon euroya varan kredi desteği sunacak. Bankanın ikinci faz kredisi kapsamında güneş, rüzgar, hidro, biyogaz, dağıtım ve iletim projeleri geliştirilecek. Bu tesislerin CO2 emisyonlarını yılda en az 500 bin ton azaltması bekleniyor.

EBRD’nin Kazakistan’a verdiği kredinin ilk fazı ile dört uluslararası yatırımcı tarafından ülkede 262 MW kapasiteli yenilenebilir enerji projeleri gerçekleştirildi. 

Kazakistan 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payını yüzde 3’e, 2050 yılına kadar da yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor. Kazakistan’da şu ana kadar yenilenebilir enerjiye 8.3 milyar euro yatırım yapıldı.