Erkan: Kitap kadar pil bir eve yetecek

Enerji Günlüğü - Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, 10-15 yıl sonra kitap büyüklüğünde bir cihazla bir evin tüm...

Enerji Günlüğü - Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, 10-15 yıl sonra kitap büyüklüğünde bir cihazla bir evin tüm elektrik ihtiyacının karşılanabilir hale geleceğini söyledi. 

Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, Solarex Fuarı kapsamında düzenlenen Güneş Enerjisi Enerji Depolama ve BlockChain başlıklı özel oturumda bir konuşma yaptı. Çatı üstü güneş sistemlerinin yayılmasını hedefleyen bir kısım mevzuat değişiklikleri yapıldığını ifade ederek “Ama yine de bu sistemlerin kurulumu için üç-beş ay arasında değişen bir süreç gerekiyor. Biz bu sürecin sadeleştirilmesi ve sistemin hızlı bir şekilde devreye alınması için girişimlerde bulunduk” dedi. 

Farklı düzenlemeleri bir kaç kurumun bir araya gelip çalışması gerektiği için bazı sıkıntılar yaşandığını anlatan Hakan Erkan şunları söyledi: 

“Çatılar için belediyelerden bir onay almak gerekiyor. Harç pul bedelleri var. 1000-1500 TL kadar tutan bu rakamların aşağıya çekilmesi lazım. Biz sadece geçici kabulde 50-100 lira (10 kW) ile sınırlı tutulmasını istiyoruz. Torba Yasa’daki düzenlemelere göre 10 kW’ya kadar gelir vergisinden muafsınız. Görevli tedarik şirketleri gerçek kişiye her ay parasını verecek ve bu da vergiden muaf olacak. Düzenlemeler peyderpey devam ediyor ve devam ettikçe de iyileşmeler artacak.”

Güneş enerji ekipmanı maliyetlerinin de gerilemeye devam ettiğine işaret eden Erkan şöyle konuştu: 

“Maliyetler Watt başına 0.5 dolar cent’e kadar geriledi. Önümüzdeki yıllarda bu daha da aşağılara inecek. Kurulacak sistemlerin, kalite vs şartlarına bağlı olarak MW başına 300 dolarlara kadar düşeceğini öngörüyoruz. O zaman güneşten elektrik üretimi artacak, sektör çok farklı yerlere gelecek. Ben güneşi, hayatımızın bir parçası haline gelen cep telefonlarına benzetiyorum. Temiz enerji, mutlaka tanışmamız lazım diyorum.” 

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, ekipman ve yatırım maliyetleri düştüğü için güneş elektriğine yönelik alım garantisi bedelinin fazla geldiğini ifade etti. Şebekeye elektrik veren ve alan güneş sistemi sahipleri için mahsuplaşmanın aylık ya da yıllık şekilde yapılmasının çok kolay görünmediğini anlatan Erkan “Bununla ilgili çözümlerle uğraşıyoruz. Kurulacak sistemlerin kiralanması bir çözüm olabilir. Burada da adım adım yavaş yavaş ilerlemeler söz konusu. BlokChain sayesinde bu alandaki gelişmeler beklenenden çok daha hızlı olabilir” dedi. 

MİKRO KREDİLER İÇİN MODEL HAZIRLIĞI

Güneş sistemleri için mikro krediler konusunda bir iş modeli yaratmaya çalıştıklarını da belirten Hakan Erkan “Bankalar bunu tek tek kişiye değil de paket halinde verebilir” diye konuştu.  

ENERJİ DEPOLAMA 

Enerji depolama sistemlerinin, şebekeye yüklerin dengelenmesi açısından çok önemli olduğunun altını çizen GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan “Kesintili üretimlerde güneş, rüzgar gibi devrelenmesi ya da elektrik fiyatlarının çok düşük olduğu dönemlerde depolayarak, pahalı saatlerde avantaj sağlaması anlamında önemli” dedi. 

KİTAP KADAR PİL BİR EVE YETER 

Depolama sistemlerinin teknoloji ile birlikte geliştiğini vurgulayan Erkan “Akülerde cycle sayısı yüksek olmalı ki ömrü uzun olsun. 10-15 yıl sonra kitap büyüklüğünde bir cihazla evimizin elektrik ihtiyacını karşılayabileceğiz gibime geliyor” ifadelerini kullandı. 

Son bir iki yıldır Temmuz-Ağustos aylarında elektrik kesintilerinin azaldığını kaydeden Hakan Erkan, “Depolamanın gelmesiyle birlikte bu durum daha da düzelecek ve çok daha farklı yerlere geleceğiz” dedi. 

KW BAŞINA 100 DOLARA DEPOLAMA 

Güneş elektriğinin şu anda şebeke fiyatlarıyla çok rahat başedebilecek, rekabet edebilecek düzeyde olduğunu kaydeden GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan şöyle dedi: 

“Kilovatsaat başına depolama maliyeti önümüzdeki beş yıla kalmadan 100 dolarlar düzeyine düşecek. Panel fiyatları da düşüyor. Yatırım maliyet eğrisi düşerken verimlilik artıyor. Bu nedenle güneş mutlaka hayatımızla bir yerde kesişecek.”  

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü