GENSED’den çatı GES yatırımlarını arttıracak öneriler

Enerji Bakanlığı, 50 kW ve altı mesken tipi çatı üstü GES projelerinde ayrı bir GES uygunluk belgesi zorunluluğunun olmadığını, mevcut yapı izin belgelerinin yeterli olduğunu açıkladı.

Enerji Günlüğü - GENSED, 50 kW ve altı mesken tipi çatı üstü GES projelerinde proje onay süreçlerinde sıkça talep edilen Tesis Yeri Uygunluk Belgesinin yarattığı bürokratik sorunları gidermek için bu belge yerine mevcut yapı kullanma izin belgesi veya yapı kayıt belgesinin yeterli kabul edilmesini önerdi.

Güneş Enerjisi ve Depolama Sanayicileri Derneği (GENSED), 50 kW ve altı mesken tipi çatı üstü GES projelerinde proje onay süreçlerinde talep edilen “Tesis Yeri Uygunluk Belgesi (GES Uygunluk Belgesi)”ne ilişkin yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’ne görüş ve önerilerini iletti. 

GEREKSİZ BÜROKRATİK YÜK 

Dernek, bu belgenin küçük ölçekli mesken tipi projelerde gereksiz bürokratik yük oluşturduğunu, proje onaylarını yavaşlattığını ve belediyeler arasında tutarsız uygulamalara yol açtığını vurguladı. Bu durumun, yatırım hızını düşürdüğüne, mesken sahiplerini kayıt dışı kurulumlara yönlendirdiğine ve can/mal güvenliği ile şebeke güvenliğini riske attığına dikkat çekti.

BELGE SADELEŞTİRİLSİN

Dernek, süreci hızlandırmak, tutarsızlıkları gidermek ve küçük ölçekli çatı GES yatırımlarını teşvik etmek amacıyla bu belge talebinin sadeleştirilmesini önerdi. GENSED, “Tesis Yeri Uygunluk Belgesi” yerine mevcut yapı kullanma izin belgesi veya yapı kayıt belgesinin yeterli kabul edilmesini talep etti.  

Dernek ayrıca teknik taahhütnamelerin (statik uygunluk vb.) kullanılmasını ve proje onay süreçlerinde belediyelerden istenen ayrı bir “GES Uygunluk Belgesi” talebinin kaldırılması veya minimize edilmesini önerdi. 

BAKANLIĞIN YANITI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, GENSED’in yazısına verdiği cevapta mevzuatta “GES Uygunluk Belgesi” adıyla ayrı bir belgenin tanımlanmadığı belirtilerek, talep edilenin, tesisin imar mevzuatına uygunluğunu teyit eden genel nitelikte bir “Tesis Yeri Uygunluk Belgesi” yazısı olduğunu ifade edildi. 50 kW altı mesken tipi çatı üstü GES’lerde genellikle yeni bir imar ruhsatı veya ayrı bir uygunluk belgesine ihtiyaç olmadığı kaydedildi.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 59/2 maddesi gereği, çatı GES uygulamalarının ruhsata tabi olmadığı hatırlatılarak, bu nedenle, mevcut yapı kullanma izin belgesi veya yapı kayıt belgesinin yeterli kabul edilebileceği ifade edildi. Ruhsat vermeye yetkili idareden (belediye vb.) alınacak bir izin yazısının, proje onay veya kabul aşamasında sunulabileceği kaydedildi.

TOP ÇEVRE BAKANLIĞINDA 

Bakanlık yanıtında, sürecin daha fazla sadeleşmesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordinasyona bağlı olduğu da not düşüldü. GENSED de bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile de görüşmelerini sürdürdüğünü belirtti.