Güneş kolektörlerinin verimliliği artırılıyor

Enerji Günlüğü – (SolarTR 2016) Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan çalışma ile günısılar klasik ikili güneş kolektörüne göre, alüminyum destekli...

Enerji Günlüğü – (SolarTR 2016) Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan çalışma ile günısılar klasik ikili güneş kolektörüne göre, alüminyum destekli tekli güneş kolektörleri 5 derece, alüminyum destekli çiftli güneş kolektörleri 10 derece verim artışı sağlıyor.

SOLAR TR2016 Konferansı'nda “Güneş Enerjisi Uygulamaları İçin Destekleyici Araçlar” başlıklı oturumda konuşan Akdeniz Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi İsmet Faruk Yaka, piyasada kullanılan güneş enerjisi sistemlerinin verimliliğini artırmak için yaptıkları çalışmanın sonuçlarını paylaştı. 

Antalya’da geçtiğimiz bahar ayında, bir yıl süre için başlatılan çalışmada, klasik standart ikili güneş kolektörü ile verimliliği artırmak için alüminyum aparat ekledikleri tekli ve ikili kolektörleri karşılaştırıldı. Çalışmanın bahar ve yaz sonuçlarına göre, klasik ikili güneş kolektörüne göre, alüminyum destekli tekli güneş kolektörleri 5 derece, alüminyum destekli çiftli güneş kolektörleri 10 derece verim artışı sağlıyor. Yaka “Bireysel kullanımda etkisi hissedilmese de, otel veya fabrika gibi büyük kullanıcılar düşünüldüğünde çalışmanın ne kadar anlamlı olacağı görülüyor” diye konuşuyor.

Özgür GÖZLER - Enerji Günlüğü