Hızarcıoğlu: Çatıda işler mutlaka sorunsuz başlamalı

Enerji Günlüğü – GENSED Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Hızarcıoğlu, çatı modeli GES’ler yaygınlaşırken, sürecin mutlaka sorunsuz başlaması gerektiğini...

Enerji Günlüğü – GENSED Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Hızarcıoğlu, çatı modeli GES’ler yaygınlaşırken, sürecin mutlaka sorunsuz başlaması gerektiğini söyledi. 

GENSED Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Hızarcıoğlu, GÜYAD sponsorluğunda Antalya’da düzenlenen Enerji Sohbetleri toplantısına katıldı. Güneş Çatılardan Yükseliyor başlıklı GENSED oturumuna konuşmacı olarak katılan Hızarcıoğlu, Çatı GES yatırımları başladığında, yatırımcının karşısına akla hayale gelmedik sorular çıkacağını söyledi. 

ÇATI GES MODELİNDE KAMUOYU ALGISI ÇOK İYİ YÖNETİLMELİ

Çatı GES yatırımlarında kamuoyu algısının sürecin ilerleyişinde büyük önem taşıyacağı uyarısını yapan Hakan Hızarcıoğlu şöyle konuştu, “Çatı projeleri zemin yatırımlarına göre teknik anlamda farklı olacaklar. Çok farklı sorular çıkacak karşımıza. Aklınıza hayalinize gelmeyen teknik detaylarla karşı karşıya kalacaksınız. Örneğin besihane çatısına tesis kurmak istediğinizde, tesisin üreteceği ilave sıcaklığın hayvanın süt verimine nasıl etki edeceği ile ilgili soru sorulacak size. Keza bir okul çatısında güvenlikle ilgili sorular çıkabilecek. Zemin yatırımlarına göre farklı fizibiliteler, TSE belgeleri istenecek; bunlar çok daha önemli olacak”.

HERKES ÇATIYA ÇIKAMAYACAK

Hakan Hızarcıoğlu, çatı GES yatırımları sırasında çalıştırılacak personelin de özel eğitimden geçmesi gerekeceğini hatırlattı ve şunları ekledi, “Çatıya çıkacak ustanın, işçinin de sertifikasyonu ona göre olmalı. Çatı modeli GES’ler, işin inşaat ve taahhüt kısmı açısından da herkesin yapabileceği işlerden olmayacak. Herkes çatıya çıkamayacak. Ama şurası son derece önemlidir; çatıda işlerin sorunsuz başlaması büyük önem taşıyor. Panel uçtu, efendim; aşağı düştü falan gibi şeylerin kesinlikle yaşanmaması lazım”.