Enerji Günlüğü - Kiler Holding şirketlerinden Kiler Tekstil Enerji Yatırımları San. Ve Tic. A.Ş., Ardahan’da kurmayı planladığı 95 MW’lık Çıldır Depolamalı Güneş Enerji Santrali’nin yerini ikinci kez değiştiriyor. Şirket daha önce Çıldır ilçesi yerine Merkez ilçesi Gölgeli ve Tazeköy Köyü olarak değiştirdiği proje sahasının koordinatlarını yeniden değiştiriyor. Değişiklik kararı Ardahan Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün proje sahasındaki bazı parsellerin mera vasfına sahip olduğu ve hayvancılığa zarar vereceği görüşü üzerine alındı.
Değişiklik ile şirket Ardahan ili, Merkez ilçesi, Derindere köyü, Yayla mevki, 103 ada, 3 parsel sınırları içerisinde 1.423.645,84 m2 alanda “Çıldır Güneş Enerji Santrali (95 MWm/95 MWe/142,37 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (95 MWe /95 MWh) kurup işletmeyi planlıyor.
2,7 MİLYAR LİRA YATIRIM
Yaklaşık 2,7 milyar lira değerindeki proje kapsamında her biri 600 Wp gücünde 158 bin 333 adet monoperc hücre tipi tek eksen fotovoltaik modül, her biri 2,5 MW gücünde olmak üzere 38 adet GES evirici ile toplam 95 MWe kurulu gücünde ve toplam 95 MWh kapasitede, teknolojisi lityum-iyon olan elektrik depolama ünitesi kurulacak.
53 BİN KİŞİYE YETECEK ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Planlanan 95 MWm/95 MWe kurulu güçteki Güneş Enerji Santrali yatırımıyla birlikte 190.000.000 kWh/yıl (190 GWh/yıl) elektrik üretilmesi hedefleniyor. Bunun da yaklaşık 53 bin kişinin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacı karşılayacağı öngörülüyor.
Üretilecek olan enerjinin 154 kV olan sistem bağlantı noktası ve gerilim seviyesinden 154 kV EİH ile “154 kV Ardahan TM’ye bağlantı, 154 kV” bağlantısı yapılarak ulusal şebekeye aktarımı sağlanacak.
Enerji Günlüğü