Manisa’daki biyokütle tesisinde kapasite artışı yapılacak

Mosbio Enerji, Manisa’daki biyokütle tesisi ile Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Tesisi arasına 3318 m uzunluğunda kapalı konveyör bant inşa ederek atıkları doğrudan tesise aktaracak.

Enerji Günlüğü - Mosbio Enerji, Manisa’nın Yunusemre ilçesinde işlettiği biyokütle tesisi ile Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Tesisi alanlarını birleştirecek. 

Mosbio Enerji Üretim A.Ş. tarafından Manisa İli, Yunusemre İlçesinde Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ nin tapulu arazisinde kurulu “MOSBİO Enerji Kojenerasyon Biyokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisi’nde kapasite artışı planlanıyor. Projenin değerinin 9 milyon TL’yi aşması bekleniyor. 

Proje kapsamında tesis alanı ile yine şirkete ait Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Tesisi alanının birleştirilmesi planlanıyor. 4 nolu parsel ile 14 nolu parsel arasında 1 m genişliğinde ve yüksekliğinde, 3318 m uzunluğunda kapalı konveyör bant inşa edilecek. Konveyör bant hattı için çekme payları ile belirlenen toplam alan ise 33004 m2 olacak. Böylelikle toplam alan 95934,51 m2 olacak. Konveyör bant hattı  ile mevcut Biyokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisindeki atık kabul birimleri; hem atık kabul birimi olarak hem de kazan besleme öncesi atık hazırlama ünitesi olarak kullanılacak. Böylece atıklar kamyonlara yüklenerek karayolunda trafik yüküne sebep olmayacak ve olası bir koku ve kaza riski önlenecek. Ayrıca Trafikte kullanılacak araçların yakacağı yakıt masrafı, personel masrafı, araç kiralama ve benzeri masraflardan tasarruf edilecek. 

Biyokütle tesisine hayvansal atık, kağıt fabrikalarından kaynaklanan pulper atıkları, arıtma çamuru, tarımsal ve ormansal atıklar kabul edilecek. Proje kapsamında mevcut Atık yakma ve biyokütle Enerji santralinde herhangi bir makine-ekipman değişikliği yapılmayacak, üretim kapasitesi değişmeyecek. 

Enerji Günlüğü