Solar sektörü dağıtımdaki %500’lük zamma hayır diyor

Güneş enerjisi sektörünü temsil eden üç dernek, lisanssız elektrik üretim tesislerinin dağıtım bedellerindeki artışın gözden geçirilmesini istedi. 

Enerji Günlüğü - Güneş enerjisi sektörünü temsil eden üç dernek, lisanssız elektrik üretim tesislerinin dağıtım bedellerindeki artışın gözden geçirilmesini istedi. 

Türkiye güneş enerjisi sektörünü temsil eden üç dernek, GENSED, GÜNDER ve GÜYAD, lisanssız elektrik üretim tesisleri için dağıtım bedellerine getirilen yüksek artışın gözden geçirilmesini istedi. 

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), Uluslararası Güneş Enerji Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) tarafından yapılan ortak basın açıklamasında; lisanssız elektrik üretim tesislerinin dağıtım bedellerine getirilen, 2021 tarifelerine göre lira bazında %500’lük, dolar bazında ise %300’lük artışın gözden geçirilerek düşürülmesi istendi. 

Açıklamada 2018 öncesi devreye giren lisanssız elektrik üretim tesislerinin 01 Ocak 2022 tarihi itibarı ile dağıtım bedellerinin %500’ün üzerinde artırılmasının sektörde büyük sıkıntılara neden olduğu belirtildi. 

LİSANSLILAR DAHA AZ ÖDÜYOR
GENSED adına Başkan Halil Demirdağ; GÜNDER adına Başkan Kutay Kaleli ve GÜYAD adına Başkan Cem Özkök imzalarıyla yayımlanan açıklama şu ifadelerle devam etti, “Geçici kabul işlemi 31 Aralık 2017 öncesinde gerçekleşen lisanssız üretim tesislerinin dağıtım bedellerinin YEKDEM süresince söz konusu tarife üzerinden %75 indirimli uygulamasına olanak tanınmıştı. Lisanslı üreticilerden daha fazla dağıtım bedeli ödedikleri halde, 2018 öncesi devreye alınan toplamda 3,4GW gücündeki lisanssız güneş enerjisi tesislerinin dağıtım bedelleri; %500 artışla 5,6882 krş/kWh’den 28,2765 krş/kWh’ye yükseldi”. 

Bu durumun sektörde belirsizlik yarattığı ve mevcut santrallerin finansmanında büyük sıkıntılara yol açtığını anlatan açıklamada; rasyonel olmayan oranda artan dağıtım bedellerinin yeni yatırımları da önleyeceği kaydedildi. 

“GÜVEN ORTAMI SARSILIR”
Güneş yatırımcılarının önemli finansal riskler aldığını vurgulayan açıklama şöyle devam etti, “Yasal düzenlemelerin kalıcılığına olan güven çok önemli. Bu artış sektörde geriye dönük bir kural değişikliği olarak kabul edilmelidir. Dağıtım bedellerini arttıran karar gerek finans kuruluşlarının, gerekse yerli ve yabancı yatırımcının kamuya duydukları güveni zedeler. Enerjide arz sıkıntısına çözüm olabilecek güneş yatırımlarına ihtiyaç duyulan ve yeşil dönüşümün gündemde olduğu bir dönemde güneş gibi çok önemli bir yenilenebilir enerji kaynağının ülkemiz için çok daha etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini kaydeden açıklama “Bu dönemde yatırımcı güveninin kalıcılığının tesisi için söz konusu EPDK kararı geri alınmalıdır.” ifadeleriyle tamamlandı.