Vatikan’dan TarımGES kurma hazırlığı

Vatikan, Vatikan Radyosu’na ve Vatikan Şehir Devleti’ne enerji sağlamak için Tarım-Güneş Enerji Santrali (TarımGES) kurmayı planlıyor. Santral Kutsal Makam’ın elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Enerji Günlüğü - Dünyanın en küçük bağımsız devleti ve Katolik Kilisesi’nin merkezi Vatikan’ın, Kutsal Makam’ın enerji ihtiyacını karşılamak ve Vatikan Şehir Devleti’nin enerji ihtiyacında kendine yeterli hâle gelmesine katkıda bulunmak amacıyla Tarım-Güneş Enerji Santrali (TarımGES) kurmayı planladığı bildirildi. Reuters’ın haberine göre santral projesi için yaklaşık 100 milyon euro yatırım yapılması ve 80-90 megavat kapasiteli olması planlanıyor.

İHALE AÇILACAK

Projenin 18-24 ayda tamamlanması ve ihalelerin yakın zamanda açılması bekleniyor. Papa Franciscus’un Fratello Sole girişimiyle başlayan plan, Papa Leo XIV tarafından destekleniyor ve İtalya ile 2025’te imzalanan anlaşma çerçevesinde ilerliyor.

ÖNCELİK VATİKAN RADYOSU VE VATİKAN’IN

Santral, Roma’nın Kuzeybatı eteklerinde, Vatikan’a ait yaklaşık 450 hektarlık Santa Maria di Galeria arazisinde kurulacak. Arazinin yaklaşık 200 hektarını kaplayacak paneller takip sistemli olacak.

Santralde üretilen elektrik öncelikle santral sahasında bulunan Vatikan Radyosu verici istasyonunun ve Vatikan Şehir Devleti’nin ihtiyacını karşılayacak. Fazla elektrik ise İtalya’ya sunulacak.  Roma’daki Bambino Gesù çocuk hastanesi gibi Kutsal Makam’a bağlı diğer yerlere de enerji verilebilecek. 

TarımGES (Agrivoltaik) sistemde güneş panelleri yerden birkaç metre yüksekte kurulur; altlarında tarım veya hayvancılık devam eder. Gölgeleme buharlaşmayı azaltır ve bitkileri aşırı hava koşullarından korur.