Yenilenebilir enerji yatırımları 2021’de rekor kırdı

Yenilenebilir enerji yatırımları 2021 yılında bir önceki yıla göre %6,5 artarak 366 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Enerji Günlüğü - 2021 yılında küresel yenilenebilir enerji yatırımları 366 milyar dolarla rekor kırdı.

İklim değişikliğinin yıkıcı etkileri dünya genelinde her geçen gün daha fazla hissedilirken, enerji dönüşümü çabaları da yoğunlaştırılıyor. Yenilenebilir enerji ise bu çabalarda en önemli etkiye sahip sektör olarak öne çıkıyor. 

BloombergNEF’in (BNEF) yayınladığı Enerji Geçişi Yatırım Trendleri 2022 raporuna göre, düşük karbonlu enerji dönüşümüne yönelik küresel yatırımlar 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 27 artarak rekor kırdı. Yenilenebilir enerji, depolama, elektrikli ulaşım, elektrikli ısınma, nükleer, hidrojen ve sürdürülebilir materyallerin tamamına yapılan yatırımlar geçen yıl toplam 755 milyar dolara ulaştı. 

Yıl içinde duyurulan birçok yeni proje olmasına rağmen, 2021’de yalnızca karbon yakalama ve depolama (CCS) yatırımlarında düşüş kaydedildi.

Rapor, net sıfır hedefine ulaşmak için toplam enerji dönüşümü harcamalarının önümüzdeki yıllarda üç katına çıkması gerektiğine dikkat çekti.

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ YATIRIMLARININ YAKLAŞIK YARISI ASYA PASİFİK’TEN

Asya Pasifik Bölgesi, enerji dönüşümüne yönelik yatırımlarını 2021’de yüzde 38 arttırdı. Asya Pasifik 368 milyar dolar yatırımla geçen yılın en büyük yatırım bölgesi oldu. Bölgede yapılan yatırımların toplam yatırımların neredeyse yarısını oluşturması ise dikkat çekti.

Orta Doğu ve Afrika’daki enerji dönüşüm yatırımı 2021’de yüzde 16 artarak 236 milyar dolara ulaştı. Amerika’nın enerji dönüşümü yatırımları ise yüzde 21 artarak 150 milyar dolara ulaştı.

ÇİN LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Çin, 2021'de 266 milyar dolar yatırımla en fazla enerji dönüşümü yatırımı yapan ülke oldu. Çin’i 114 milyar dolar yatırımla ABD izlerken, AB 154 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi. 

YENİLENEBİLİR YATIRIMLARI EN BÜYÜK PAYA SAHİP

Yenilenebilir enerji sektörü ise enerji dönüşümüne yönelik yapılan küresel yatırımlarda en büyük paya sahip sektör oldu. Güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik toplam yatırım, bir önceki yıla oranla %6,5 artışla 366 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

ELEKTRİKLİ ULAŞIM YENİLENEBİLİR YATIRIMLARINI İZLEDİ

Elektrikli araçlar ve ilgili altyapı harcamalarını içeren elektrikli ulaşım ise ikinci büyük yatırım yapılan sektör oldu. Bu sektöre geçen yıl yapılan yatırımlar yüzde 77 artarak 273 milyar dolar oldu. 

Geri kalan 24 milyar dolar yatırım ise hidrojen, karbon yakalama ve depolama ve sürdürülebilir malzemelere yapıldı.

Enerji Günlüğü