YEO Teknoloji'den Zambiya'ya ikinci faz yatırımı

YEO Teknoloji bağlı ortaklığı CALL Energy, Zambiya'da finansmanı tamamlanarak inşaatına başlanan 60 MWp GES ve 20 MWh BESS projesinin bulunduğu sahada ikinci faz için 60 MWdc kapasiteli güneş yatırımına yönelik bağlayıcı ön anlaşmaları imzaladı.

Enerji Günlüğü - YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş.'nin yenilenebilir enerji bağlı ortaklığı CALL Energy, Zambiya'daki büyüme stratejisi kapsamında ikinci faz yatırım kararını açıkladı. Şirket, daha önce KAP'a bildirilen ve finansmanı tamamlanarak inşaatına başlanan 60 MWp güneş enerjisi santrali ile 20 MWh batarya enerji depolama sistemi projesinin bulunduğu alanda, 60 MWdc kapasiteli ikinci faz güneş yatırımı için bağlayıcı ön anlaşmaları imzaladı.

İkinci fazda üretilecek elektriğin Petrodex Energy Trading Zambia Limited ile imzalanacak 20 yıl vadeli Enerji Satış Anlaşması (PPA) kapsamında değerlendirilmesi planlanıyor. Finansman tarafında ise Afrika'nın önde gelen bankalarından Standard Bank, projeye "bağlayıcı olmayan temel şartlar belgesi " düzenledi.Süreç ilgili taraflarla birlikte yürütülüyor.

İkinci fazın tamamlanmasıyla CALL Energy'nin Zambiya güneş portföyü toplam 120 MWdc seviyesine ulaşacak. YEO Teknoloji Grubu, bu yatırımla şirketin ülkenin önde gelen özel sektör yenilenebilir enerji yatırımcıları arasına gireceğini öngörüyor.

Şirket, proje geliştirme, finansman, EPC, enerji depolama ve uzun dönemli işletme alanlarını bünyesinde barındıran entegre iş modeliyle Afrika başta olmak üzere uluslararası pazarlarda yatırım portföyünü büyütmeye devam edeceğini açıkladı.