1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. SHURA: Doğalgaz keşfi yenilenebilir ve enerji verimliliği ile birlikte kullanılmalı

SHURA: Doğalgaz keşfi yenilenebilir ve enerji verimliliği ile birlikte kullanılmalı

SHURA Direktörü Dr. Değer Saygın, yeni bulunan doğalgazın Türkiye ekonomisine en yüksek katkıyı sağlaması için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ile birlikte sürdürülebilir bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

SHURA: Doğalgaz keşfi yenilenebilir ve enerji verimliliği ile birlikte kullanılmalı

Enerji Günlüğü - SHURA Direktörü Dr. Değer Saygın, yeni bulunan doğalgazın Türkiye ekonomisine en yüksek katkıyı sağlaması için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ile birlikte sürdürülebilir bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin enerji dönüşümü konusunda çalışan düşünce kuruluşu SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi ‘Enerji Dönüşümünde Yerli Doğal Gazın Rolü' kısa çalışmasını hazırladı. SHURA Direktörü Dr. Değer Saygın, bu çalışmanın yeni bulunan doğal gazın Türkiye ekonomisine en yüksek katkıyı sağlaması için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ile birlikte sürdürülebilir bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.

ORTALAMA 80 MİLYAR DOLARLIK EKONOMİK FAYDA

320 milyar metre küp potansiyele sahip yerli doğalgazın tüm ithal doğalgaz kaynaklarını ikame etmesi halinde Türkiye’nin doğalgaz tüketimini yedi yıl karşılayabileceğini, sadece binalar ve sanayi için kullanılması halindeyse 12 yıl yetecek potansiyeli olduğunu vurgulayan Saygın şunları söyledi: 

“Bu günümüz ithal doğalgaz değeri üzerinden ortalama 80 milyar dolarlık bir ekonomik fayda demektir. Bu da Türkiye’nin toplam yıllık enerji ithalatının neredeyse iki katına eşit. Bu sadece yeni açıklanan kaynak potansiyelinden sağlanacak olan fayda. Bulunan kaynağın ithalatı azaltması beklenirken, gazın çıkarılması da yeni bir sektörün ortaya çıkmasına kapı açacak. Ayrıca doğalgaz zincirinde yer alan sektörlerin gelişmesi ve istihdam yaratılması öngörülüyor. 

Sürdürülebilirliği sağlamak için enerji tüketen sektörlerin yerli doğalgazı temiz enerji kaynaklarıyla desteklemeleri önem arz edecektir. Bu kaynakların en önemlilerinden biri ise enerji verimliliği. Enerjisini daha verimli kullanan ve talebini akıllı teknolojilerle yöneten son tüketicinin ihtiyaç duyacağı enerji azalacaktır. Bu da sınırlı miktardaki yerli doğalgaz kaynaklarının daha uzun süreli ve daha verimli kullanılmasına olanak tanıyabilir.”

HİDROJEN DOĞALGAZIN DESTEKÇİSİ OLABİLİR

‘Enerji Dönüşümünde Yerli Doğal Gazın Rolü’ çalışmasına göre, yerli doğalgaz kaynağı enerjiyi son tüketen sektörlerin dönüşümünde önemli bir aracı olacak. Yerli kaynakların enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklı ısı ve yine yenilenebilir elektrikten üretilen hidrojenle desteklenmesi ise tam bir dönüşümün sağlanması için elzem. Hidrojen de mevcut doğalgaz şebekesine enjekte edilerek kullanılabilir, bu sayede hem mevcut doğalgaz şebekesi kullanılabilir hem de ithal doğalgaza olan ihtiyaç azaltılabilir.

Ayrıca çalışma şu hususların öneminin altını çiziyor: 

·Yerli doğalgaz kaynaklarının en verimli ve düşük maliyetli kullanımı için Türkiye’nin mevcut enerji ve iklim stratejileriyle ilişkili bir yol haritasının geliştirilmesi ve bunun sosyal ve ekonomik etkilerinin araştırılması. 

·Elektrik üretim sektöründe yerli doğalgaz kaynaklarının kullanımının düşük karbonlu bir sisteme geçişte yenilenebilir enerjinin şebeke entegrasyonu için gerekli olan esnekliği sağlayacak şekilde planlanması ve esneklik fayda ve maliyetlerinin depolama gibi diğer alternatiflerle karşılaştırılması. 

·Isıtma başta olmak üzere enerjiyi son tüketen sektörlerde, yerli ve ucuz doğalgaz kaynaklarının uzun vadeli ve sürdürülebilir şekilde kullanılabilmesi için enerji verimliliği, yenilenebilir ısı ve yeşil hidrojen ile doğalgazın yarattığı fırsatlar anlaşılıp maliyet ve faydaları karşılaştıran bir planlamanın yapılması gereklidir.

Önceki ve Sonraki Haberler