1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Şırnak Termik Santrali`ne teşvik

Şırnak Termik Santrali`ne teşvik

Enerji Günlüğü - Global Yatırım Holding iştiraki Galata Enerji'nin Şırnak'ta kuracağı 270 MW'lik asfaltite dayalı termik santrali yatırım teşvik belgesi...

Şırnak Termik Santrali`ne teşvik

Enerji Günlüğü - Global Yatırım Holding iştiraki Galata Enerji'nin Şırnak'ta kuracağı 270 MW'lik asfaltite dayalı termik santrali yatırım teşvik belgesi aldı. Global, santralin bir kısım hissesini devretmek üzere, Akkök Grubu ile anlaşmıştı. 

Global Yatırım Holding'ten yapılan açıklamaya göre, Şirket'in yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Global Enerji’nin yüzde 85'ine sahip olduğu Galata Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ'nin yürütmekte olduğu 270MW (2x135) gücündeki Şırnak Termik Santral Projesi'ne yatırım teşvik belgesi verildi.

AKIŞKAN YATAK TEKNOLOJİSİ

Asfaltite dayalı ve akışkan yatak teknolojisiyle inşa edilecek santralle ilgili olarak Galata Enerji, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararnamesi ve uygulanmasına ilişkin tebliğ çerçevesinde bölgesel yatırım teşvik belgesi düzenlenmesini talebiyle Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmuştu.

TEŞVİK BELGESİ BUGÜN ÇIKTI

Başvuru olumlu sonuçlanırken, Şirket'e 10 Aralık 2013 tarihli Yatırım Teşvik Belgesi verildi. Şırnak Termik Santral Projesi, 6. Bölge’de bulunması ve öncelikli yatırım konuları arasında yer alan, yerli girdi kullanan termik santrallerden biri olması nedeniyle teşvik kapsamında.

YÜZDE 90 VERGİ DESTEĞİ

Söz konusu teşvikler sayesinde Galata Enerji, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi (Kurumlar ve Gelir vergisinde yüzde 90 oranında), faiz desteği, sigorta primi desteği ve gelir vergisi stopajı desteği teşviklerinden yararlanacak.

VERİMLİLİK YÜKSEK OLACAK

Global Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kanat Emiroğlu, Şırnak Termik Santral Projesi'nin tamamlandığında üretim maaliyetleri açısından Türkiye’deki en verimli elektrik üreticilerden biri olacağını söyledi.

YEREL İSTİHDAMA KATKI

Santral yüzde 100 yerli kaynaklarla üretim gerçekleştireceği için, enerji ithalatında azalma sağlanacağını belirten Emiroğlu, bölgenin en büyük sanayi tesisi olacak tesislerin aynı zamanda bölgede ve çevre illerde önemli ölçüde istihdam sağlayacağını vurguladı.

AKKÖK GRUBU'NA GEÇİYOR

Global Yatırım Holding, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Şırnak Termik Santral'deki dolaylı payının bir bölümünü Akkök Grubu'na devretmek üzere anlaştığını duyurmuştu. Anlaşmanın realize edilmesi halinde Şırnak Termik Santrali'nin yüzde 55'lik kısmı Akkök Grubu'nun olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler