1. HABERLER

  2. PETROL

  3. STAR Rafineri Global Lighthouse Network’e girdi

STAR Rafineri Global Lighthouse Network’e girdi

STAR Rafineri, Dünya Ekonomik Forumu’nun Global Lighthouse Network’üne giren ilk rafineri oldu.

STAR Rafineri Global Lighthouse Network’e girdi

Enerji Günlüğü - STAR Rafineri, Dünya Ekonomik Forumu’nun Global Lighthouse Network’üne giren ilk rafineri oldu.

STAR Rafineri, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) endüstri 4.0 teknolojilerini üretimde en iyi kullanan tesisleri kabul ettiği, Global Lighthouse Network’üne girdi. Geleceğin Fabrikaları Ligi’ne bu yıl Türkiye’den seçilen tek şirket olan STAR Rafineri, dünyada bu ödülü alan ilk rafineri oldu.

SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, “2020 yılında bu lige Türkiye’den seçilen tek şirket Petkim olmuştu. Bir yıl sonra ise rafineri-petrokimya entegrasyonunu hayata geçirdiğimiz bir diğer iştirakimiz STAR Rafineri, bu özel lige girdi. Grubumuz bünyesindeki iki şirketimizle, böylesine önemli bir ödülü peş peşe almak bizlere büyük gurur veriyor. STAR Rafineri’nin dünya genelinde bu ödülü alan ilk rafineri olması da dijitalleşme konusunda dünyaya örnek olacak düzeyde bir dijital işleyişe sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

DİJİTALLEŞME MOTORİN VE JET YAKIT ÜRETİMİNİ %10 ARTIRDI

STAR Rafineri, kuruluş aşamasından itibaren ileri teknoloji donanımları için 70 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. STAR Rafineri’nin motorin ve jet yakıtı üretiminde yıllık yüzde 10’luk verim artışı sağlayan bu yatırımlar; bkım süreçleri de dâhil olmak üzere rafinerideki varlıkların performans yönetiminin dijital olarak takip edilmesi; tesisin dijital ikizinin oluşturulması ve makine öğrenmesi gibi alanları içeriyor. 

Dijitalleşme yatırımları aynı zamanda rafineride yakıt olarak kullanılan doğal gaz tüketimini de %6 oranında azalttı. Aynı nedenle karbon emisyonunda 178 bin tonluk; su tüketiminde ise yılda 406 bin tonluk azalış gerçekleşti. Bu sonuçlar STAR Rafineri’nin 2020 yılı bilançosunda 35 milyon dolarlık tasarruf yarattı. 

WEF’in Davos’taki toplantıları bu yıl pandemi nedeniyle yaz aylarına ertelendi. Global Lighthouse Network ödülleri de toplantılar sırasında verilecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler